reklama

Vysoké školy žádají zvýšení rozpočtu o 4,5 miliardy korun, kabinet zatím nerozhodl. V pátek bude se zástupci vysokých škol a školských odborů jednat o přípravě rozpočtu na příští rok ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD).

"Bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) na jaře tohoto roku opakovaně deklarovala svůj závazek navýšit rozpočet vysokého školství na rok 2018 o 4,5 miliardy korun. Tato částka je v nedohlednu a zatím ani jiné navýšení potvrzené nemáme," řekl předseda RVŠ Jakub Fišer.

Připomněl, že vláda už schválila zvýšení platů učitelů v ostatních segmentech školství o 15 procent a zvýšení platů v ostatních oblastech veřejné sféry o deset procent. "Fakt, že vysoké školy jsou opětovně jedinou oblastí veřejného sektoru, pro kterou dosud vláda nenalezla potřebné zdroje v době poměrně vysokého ekonomického růstu, je zcela neslučitelný s proklamovaným prioritním postavením této části vzdělávací soustavy," řekl.

RVŠ se proto připojila k dříve ohlášenému protestnímu Týdnu pro vzdělanost, který se uskuteční od 2. do 6. října, a vyzvala k zapojení i akademickou obec. Protestní týden vysokých škol by měl začít v Liberci na slavnostním zahájení akademického roku 2. a 3. října. Na středu 4. října se plánuje protest v Praze s pochodem z Národní třídy na Malou Stranu kolem ministerstva školství a ministerstva financí směrem k budově vlády. Další dva dny by se protesty měly konat ve všech ostatních městech, kde jsou vysoké školy.