reklama

Poptávka po másle, pokud je v nějaké akční nabídce, roste jak se lidé snaží předzásobit před vánočními svátky. Vyplývá to z ankety ČTK mezi obchodními řetězci.

V supermarketech Billa byl v červnu podíl prodaného másla a margarínů 72:28, v srpnu se pak poměr změnil na 64:36. "Za poslední tři měsíce evidujeme mírné snížení poptávky po másle a mírné zvyšování poptávky po margarínech," uvedla mluvčí Dana Bratánková.

"Zákazníci máslo stále kupují, hlavně v promocích (ve slevách) je vždy velmi rychle vyprodáno. Pozorujeme vzrůstající zájem zákazníků o rostlinné tuky," dodal Václav Koukolíček z Teska.

Podle Pavly Hobíkové z Globusu je másla nedostatek a situace je již poměrně dramatická. "Naši dodavatelé nám dodávají pouze nezbytně nutné množství a objednávky není možné navyšovat. V současné době nemáme na regálech tak široké zastoupení značek, na jaké jsou zákazníci zvyklí, nicméně dvě až tři různá másla jsou na výběr," uvedla Hobíková.

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) činila v srpnu průměrná cena 250 gramů másla v ČR 52,31 Kč, meziročně o 45,2 procenta více. V prosinci, kdy se v tuzemských domácnostech tradičně peče vánoční cukroví, bude podle bookmakerů kostka másla ještě dražší, nejpravděpodobněji bude stát kolem 70 korun.