Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští politici ocenili výhru kancléřky Merkelové

Petr Fiala na 26. kongresu ODS
Petr Fiala na 26. kongresu ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Čeští politici vyzdvihli to, že se německým konzervativcům CDU/CSU pod vedením kancléřky Angely Merkelové povedlo dnes počtvrté za sebou vyhrát parlamentní volby.

Za varovný signál ale označili to, že se na třetí místo za sociální demokraty (SPD) vyšplhala podle prvních odhadů protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD).

"Čtvrté volební vítězství Angely Merkelové v řadě je důkaz, že v Německu vládne spokojenost," uvedl na twitteru ministr zahraničí a volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek. Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) ocenil, že volby v Německu vyhrály proevropské strany. Je ale zklamán tím, že se na třetí místo dostala AfD.

Předseda ODS Petr Fiala poukázal na to že obě dosavadní vládní strany ztratily a "část německých voličů se rozhodla protestovat především proti migrační politice". Na ztrátu CDU/CSU i SPD a úspěch "pravicových populistů" poukázal také předseda KSČM Vojtěch Filip.

"Merkelová má můj obdiv. A to ji ještě před rokem mnozí zatracovali a odepisovali. Sluší se pogratulovat a popřát, aby uspěla i při sestavování koalice," sdělil ČTK místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Témata:  Německo volby v Německu Angela Merkelová Petr Fiala Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy