Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový průzkum: Do Sněmovny by se dostali Okamurovci i Piráti, Kalouskova TOP 09 ne

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V zářijovém šetření Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zjišťovalo ochotu zúčastnit se říjnových parlamentních voleb a podporu kandidujících politických stran a hnutí ve veřejnosti.

61 % občanů vyjadřuje odhodlání zúčastnit se říjnových voleb do Poslanecké sněmovny, 30 % se jich nechce zúčastnit a 9 % zůstává nerozhodnuto. "Aktuálně deklarovaná volební účast v nadcházejících volbách se od deklarované účasti v hypotetických volbách, zjišťované v průběhu celého uplynulého volebního období, příliš neodchyluje, když tato se v posledních dvou letech pohybovala v poměrně úzkém rozmezí od 56 % do 61 % a v celém volebním období neklesla pod 55 % a s výjimkou dvou šetření konaných krátce po volbách nikdy nepřekročila 62 %," uvedl soc.cas.cz.

Odhodlání zúčastnit se nadcházejících říjnových voleb do Poslanecké sněmovny poněkud zesiluje spolu se zvyšujícím se věkem, se zvyšujícím se stupněm nejvyššího dokončeného vzdělání, se zlepšujícím se hodnocením životní úrovně vlastní domácnosti a ekonomické situace v České republice, se stoupající spokojeností s vlastním životem, s rostoucí důvěrou k ústavním institucím a zejména s rostoucím zájmem o politiku.

Mezi těmi, kdo zcela nevyloučili svoji účast v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny, nejvyšší podíl preferencí zaujímá ANO, následovaná ČSSD, KSČM, ODS, SPD, Piráty a KDU-ČSL. Podle volebního modelu má šanci na překročení volebního kvora pro vstup do Poslanecké sněmovny PČR relativně velký počet stran.

ANO: 30,9%; ČSSD: 13,1%; KSČM: 11,1%; ODS: 9,1%; SPD: 7,3%; Piráti: 6,4%; KDU-ČSL: 6,2%.

Mimo Sněmovnou by byli: TOP 09: 4,4% STAN: 2,7%, Svobodní: 1,8% a Zelení 1,8%

Témata:  volební preference průzkumy Hnutí ANO volby

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy