reklama

Ode dneška do 10. června budou studenti skládat ústní část maturitní zkoušky. Mnozí z nich jsou ale více než ze zkoušení nervózní z toho, že neznají výsledky písemné části - ta se skládala z didaktického testu a slohové práce. A právě dnes by se studenti měli tyto výsledky dozvědět od ředitelů škol. Ne všichni se jich ale dočkají.

Liší se totiž to, kdo kterou část hodnotí. Slohové práce si opravují učitelé na školách sami a někteří žáci tak hodnocení slohovky vědí už několik dní, jinde na ně žáci stále marně čekají. Dozvědět se je musí nejpozději v den maturit, tedy těsně před zkouškou. Takže zatímco maturanti, kteří skládají zkoušku dnes, už výsledky vědí, jinde se je dozví klidně až za čtrnáct dní.

Didaktické testy se opravují centrálně. "Školám jsme výsledky didaktických testů poslali během víkendu, záleží tedy na ředitelích, jestli už výsledky žákům poslali," řekl mluvčí CERMATu Jan Pohanka. Studentům je musí sdělit nejpozději zítra, a to buď ústně, nebo prostřednictvím emailu.

Pro žáky je situace, kdy jedni už výsledky vědí a druzí na ně stále čekají, extrémně stresující. "Já to prostě nechápu tyhle pravidla. Si z nás dělají legraci ne? Nervy na pochodu a kdo se na to má pak dál učit. Tak když řekli 16. května, tak snad všichni a né, že někdo jo a někdo ne," postěžovala si na sociálních sítích Petra a zdaleka nebyla jediná. "Já myslím, že to je horší, jak samotná zkouška snad," dodala.

Rozdíly panují i na jednotlivých školách. "U nás na škole má jiná třída už aji eseje z AJ a my jen češtinu," rozčilovala Veronika. "Já taky nic nemam. Ale je zajímavý, že jiný třídy od nás ze školy to mají," přidala se Adéla. Někde je situace ještě vyhrocenější. "U nas to ma polovina tridy a druha ceka, ty nervy jsou fakt hrozne," svěřila se další z maturantek.

Zoufalí studenti tak místo přípravy na zkoušku hypnotizují emailovou schránku. "Aktualizuju to každých pět minut, ale pořád nic," popsal jeden z maturantů. "Me už se o tom upřímně zdálo ... Pak jsem se probudila a email zase prazdnej," napsala Tereza.

Studenti, kteří se na stránkách nové maturity zaregistrovali, by měli během dneška dostat výsledky do svého emailu. "Ty emaily chodí postupně, nemůžeme jich poslat najednou 70 tisíc. Proto už někteří výsledky dostali a některým přijdou až během dne," vysvětlil Pohanka.

Kompletní výsledky didaktických testů pošle CERMAT nejprve ministerstvu školství, teprve potom bude jasné, kolik žáků písemnou částí prošlo.