Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z postkomunistických zemí jsme druzí, víc peněz mají jen domácnosti ve Slovinsku

peníze
peníze
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - České domácnosti jsou druhé nejbohatší z celé východní Evropy. Předběhli je jen Slovinci. Češi jsou v průměru dvakrát bohatší než Slováci. Rozdíl mezi bývalou západní a východní Evropou je však stále enormní.

Vyplývá to z osmého ročníku studie o světovém bohatství skupiny Allianz, která analyzuje úspory a dluhy lidí v 53 zemích světa.

Češi se za rok 2016 umístili v objemu čistých finančních aktiv na osobu na 28. příčce, tedy o dva stupně níže než předloni. Stejný pokles Česko zaznamenalo i v žebříčku hrubých finančních aktiv, kde ze všech zkoumaných zemí proti loňskému 27. skončilo na 29. místě. Hrubá finanční aktiva zahrnují hodnotu veškerého movitého i nemovitého majetku průměrného občana, čistá hodnota finančního bohatství představuje veškerý movitý i nemovitý majetek minus dluhy.

Průměrné čisté bohatství na obyvatele činilo loni v Česku 12.630 eur, tedy podle aktuálního kurzu zhruba 328.000 Kč. Pro srovnání na Slovensku loni průměrné bohatství na člověka bylo 6150 eur (160.000 Kč) a u průměrného Poláka 7070 eur (184.000 Kč).

Německy mluvící sousedé jsou na tom finančně čtyřikrát lépe než Češi. Průměrný Němec loni vlastnil čistou hodnotu 49.760 eur (1,3 milionu Kč) a ještě lépe na tom byl Rakušan s 51.980 eury (1,35 milionu Kč).

Témata:  Češi domácnosti ekonomika CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy