Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obchody zákony dodržují: Zákaz prodeje o svátku 28. září porušila jen hrstka z nich

Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) na svatého Václava provedla celkem 115 kontrol obchodů. Porušení zákazu prodeje o svátku 28. září bylo zjištěno ve třech případech (tj. 2,6 %). Inspekce o tom informuje na svém webu.

Inspektoři prověřovali dodržování zákazu prodeje v supermarketech, hypermarketech a dalších maloobchodních prodejnách, ale i v autobazarech, výkupnách sběrných surovin či zastavárnách v celém Česku.

Porušení předpisů odhalili v plzeňské kamenné prodejně jednoho e-shopu, v zastavárně v Ústí nad Labem a v prodejně použitého zboží v Olomouci.

Podobně nízký byl počet prohřešků i při předchozích kontrolách. Například hned 28. října loňského roku, kdy se obchody musely poprvé řídit novou legislativou, chybovalo jen 12 ze 429 kontrolovaných, tedy také asi tři procenta.

Obchody musí podle nové legislativy zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno do 12:00. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Třeba v prodejnách s použitým zbožím ale platí podle ČOI zákaz prodeje bez ohledu na velikost prodejní plochy.

Témata:  ČOI (Česká obchodní inspekce) obchody státní svátek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy