Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepřijímej od Zemana státní vyznamenání, žádá Horáček Nohavicu

Jaromír Nohavica
Jaromír Nohavica
Foto: Národní divadlo moravskoslezské (NDM)

Praha - Prezident Miloš Zeman už se nechal slyšet, že udělí 28. října státní vyznamenání písničkáři Jaromíru Nohavicovi. Nohavica je druhým kandidátem na státní vyznamenání, jehož jméno Zeman potvrdil. Na začátku června v TV Barrandov řekl, že vyznamená rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou. Ozývají se ale hlasy, které hudebníka nabádají, aby cenu nepřijal.

„Každý host má přinášet dary a nevím, jestli vás to potěší, ale dárek, který dávám ze srdce Českému Těšínu, se jmenuje státní vyznamenání pro Jarka Nohavicu. Takže už jsem mu vzkázal, ať si 28. října v diáři nechá volný termín. Vím, že mu spousta lidí závidí, ale nezapomeňte, že právě proto, že něco umí, mu závidí zejména ti, kdo neumí nic," řekl lidem prezident při svých cestách po krajích.

Jeden ze Zemanových soupeř při blížící se prezidentské volba však písničkáři radí, aby vyznamenání nepřijal. „Ahoj, Jarku. Tvoje písně jsou Tvoje, ale jsou i naše. Protože o nás trefně a neobyčejně vyprávějí, prolnuly se do naší životní zkušenosti, a tak i do nás. Tvoje je i rozhodnutí, jestli za svoje písně přijmeš ten metál, který ti prý pan prezident nabídne. Ale, jak už jsem řekl, netýká se jen Tebe. I pro nás něco znamená Nemyslím, že umělec v plné tvůrčí síle by měl přijímat od mocných metály; jeho úkolem je nejen atakovat ustálené významy věcí a jevů, problematizovat musí i činy těch mocných,“ vzkázal Nohavicovi prostřednictvím facebooku textař a producent Michal Horáček.

„Přijmout vyznamenání, to ustavuje partnerství. Možná na konci našich cest, když je celoživotní dílo hotovo a na odvážný kritický výboj už chybí pořádné rozhořčení nebo prostě síla, se na to přistoupit dá. Ale proč to dělat dřív? A pak: záleží i na tom, komu chceš být partnerem. Každý politik představuje nejen sám sebe, ale i své činy a jejich následky. Opravdu chceš - Ty, který tolik zpíváš o lidském porozumění, o respektu i k těm nejrůznějším 'jiným', o empatii k těm nejkřehčím - prohlásit 'hodnoty' stávajícího prezidenta i za svoje?“ píše mu Horáček.

Naznačuje také, že to nemusí být naposledy, co se v souvislosti s Nohavicou mluví o významném ocenění. „Známe se tolik roků, a tak se Tě snad můžu zeptat: Nepočkáš si ještě? Na jinou příležitost, kdy do sebe ty hodnoty tak nenarazí? A dodávám: pak bych si Tě vážil nejen jako písničkáře,“ dodal Horáček.

Jarek Nohavica je jedním z nejvýznamnějších představitelů tuzemského folku. Vystupuje přes 40 let, řadu příznivců si získal už před rokem 1989, kdy v podstatě neměl přístup do médií a jeho tvorba se šířila převážně formou amatérských nahrávek.  Je držitelem řady ocenění, například obdržel Českého lva za hudbu k filmu Rok ďábla, v němž i hrál. Stínem jeho kariéry bylo zveřejnění jeho vynucené spolupráce s komunistickou Státní bezpečností v 80. letech, což mu někteří jeho kolegové nedokáží odpustit. Například písničkář Jaroslav Hutka o něm napsal píseň „Udavač z Těšína“.

Témata:  Jaromír Nohavica Michal Horáček Miloš Zeman státní vyznamenání

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy