Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS a ANO posilují, voliče ztrácí ČSSD

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Aktuálně vedoucí hnutí ANO po předchozím propadu voličské přízně v květnu opět posílilo a v hypotetických volbách by získalo prvenství a podporu 22,6 % voličů. Oproti dubnu si tak hnutí ANO polepšilo o 1,7 procentního bodu. Ukázal to průzkum agentury SANEP.

Druhá ČSSD, která by aktuálně získala podporu 18,4 % voličů, ve srovnání s dubnovými hodnotami naopak přišla o podporu 2,5 % voličů.

Kauza předsedy hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše „Čapí hnízdo", v níž čelí podezření z dotačního podvodu, stála za dubnovým propadem preferencí hnutí ANO. Aktuálně se však ukazuje, že kauza „Čapí hnízdo" byla v v očích voličů upozaděna aktuálními problémem Sociální demokracie, která odmítá navzdory pravomocnému a vykonatelnému soudnímu rozhodnutí zaplatit advokátovi Zdeňku Altnerovi částku 337 mil. Kč.

V kontextu reality, kdy si obyčejný člověk nemůže dovolit ignorovat rozhodnutí soudů a úřadů, může mít nerespektování soudního rozhodnutí ČSSD v kauze „Altner" z pohledu částí sociálně demokratických voličů fatální následky již v nadcházejících krajských volbách. Naopak u voličů hnutí ANO paradoxně v porovnání s kauzou „Altner" může dojít k jistému zlehčení kauzy „Čapí hnízdo" a návratu zklamaných voličů ke straně vedené Andrejem Babišem. Z dlouhodobého hlediska však zmíněné kauzy dvou nejsilnějších vládních stran mohou mít za následek celkové snižování důvěry a podpory hnutí ANO a ČSSD a hledání alternativ i u radikálnějších stran a hnutí.

Třetí nejsilnější stranou je v květnu opět KSČM, která se těší přízni 14,3 % voličů.

Čtvrtou nejsilnější stranou by se v květnu stala s podporou 11 % voličů ODS. Ta si tak polepšila oproti dubnu o jednu desetinu procentního bodu.

Lidovci se aktuálně těší přízni 6,2 % voličů, což je o dvě desetiny procentního bodu více, než ukázal průzkum společnosti SANEP v minulém měsíci.

Šestou a poslední stranou, která by v květnu překročila pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do dolní sněmovny Parlamentu ČR, je TOP 09 s podporou 6,1 % voličů. TOP 09 by si tak oproti dubnu polepšila o osm desetin procentního bodu.

Těsně pod pětiprocentní hranicí by v květnu skončili Svobodní se ziskem 4,5 % voličů, kteří nadále mírně posilují a jsou pro pravicové voliče jistou alternativou na pravicovém spektru.

Čtyřprocentní hranici pokořila se ziskem 4,3 % hlasů strana Tomio Okamury SPD, která aktuálně těží i z problémů svého největšího konkurenta kterým je strana Úsvit-NK.

Strana Úsvit-NK aktuálně získala podporu 2,8 % hlasů, což je o 1,9 procentního bodu méně než v minulém měsíci.

Piráti se aktuálně těší přízni 3,6 % voličů a STAN 0,6 %.

Témata:  volební preference průzkumy protext volby

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy