reklama

Shodla se na tom většina realitních kanceláří a poradenských firem, které ČTK oslovila. "Aktuálně evidujeme spíše zájem současných vlastníků o prodej těchto nemovitostí a zároveň velmi chabou reakci trhu. Tyto nemovitosti odrazují svými pořizovacími, ale i provozními náklady. Navíc omezení, jakou často bývá například památková ochrana, znemožňují další komerční využití," uvedla Denisa Višňovská z realitní kanceláře Lexxus.

Podle Pavla Klimenta z poradenské firmy KPMG jsou dalšími překážkami nevyhovující technický stav, velikost nebo vzdálenost od Prahy. "Pokud jde o památky mimo Prahu, Národní památkový ústav registruje více než 40.000 chráněných nemovitých památek, z toho více než 1100 připadá na zámky a zámečky. I přes růst turistického ruchu se asi nedá očekávat významné přebudování stávajících památkových objektů na ubytovací zařízení nebo luxusní bydlení," dodal Kliment.

Miroslav Herain ze společnosti RE/MAX Commercial zmínil měnící se strukturu poptávky. V minulosti si podle něj kupovali tyto nemovitosti často nadšenci, a to většinou na základě spontánního rozhodnutí. V posledních letech začínají převažovat investoři, kteří mají s nemovitostí jasný záměr. "U kostelů nebo technických staveb jde většinou o mecenášský důvod, tedy snahu o zachování historické hodnoty. Za poslední rok jsme prodali několik desítek historických objektů. Jednalo se například o odsvěcený kostel, původní faru, několik zámků nebo historických usedlostí," uvedl Herain.

Provozní ředitel společnosti Fincentrum Reality Martin Fojtík uvedl, že klienti mají zájem hlavně o malé zámky a také vesnické statky s velkou zastavěnou plochou. "Lidé se dnes rádi vracejí do přírody a na venkov. Pokud je nemovitost v dobrém stavu, je o ni velký zájem, a to zejména ze zahraničí. Jedná se o společnosti nebo investory. O nemovitosti je zájem hlavně z Ruska nebo Francie," dodal Fojtík.