reklama

Incidenty posílí katalánské separatisty, shodli se dnes v pořadu Otázky Václava Moravce Pavel Svoboda (KDU-ČSL), Kateřina Konečná (KSČM) a Stanislav Polčák (STAN, zvolen za TOP 09).

"Španělská vláda se střílí do vlastní nohy. Tím, že použije brutální metody, byť k podpoře současného stavu jejich ústavních zásad, tak to přehání," řekl Svoboda. Podle něj se ukazuje, že problémy s demokracií nejsou jen v Maďarsku nebo v Polsku. "Teď se k tomu asi přidává Španělsko. Tohle je něco, co má k řádnému fungování demokracie trošku daleko," řekl.

Také Polčák vidí postup španělské policie jako počínání za hranou. "Není možné proti voličům, kteří nesou volební lístek, střílet gumové projektily. Mně to připomíná obrázky z Ruska, to snad nejsou obrázky ze Španělska roku 2017," řekl.

S tím souhlasí i Konečná a předpokládá, že odsuzující postoj přijme i Evropský parlament na své nadcházející plenární schůzi. Vyjádřila přitom překvapení, že dosud nezaznělo odsouzení událostí od německé kancléřky Angely Merkelové nebo francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

"Považujeme za nepřijatelné, aby kterákoliv vláda zneužívala ozbrojené síly, násilí a represe k potlačení těch, kteří chtějí svobodně vyjádřit svůj názor," uvedl exprezident Klaus ve společném tiskovém prohlášení se svými spolupracovníky a vyzval Evropskou komisi, aby násilnosti odsoudila.