Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vstup do Sněmovny bude pro zelené úspěch. Stropnický promluvil o přijetí eura

Matěj Stropnický /SZ/
Matěj Stropnický /SZ/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Zelení budou za volební úspěch považovat vstup do Sněmovny. S tímto cílem vedou volební kampaň, při níž sázejí na kontakt s voliči v okresních městech i na jejich oslovení pomocí internetu. Nová vláda by podle Zelených měla připravit strategii přijetí eura, která zahrne i projekt vysvětlení různých aspektů změny vůči veřejnosti.

"V našem případě se to odvíjí od vstupu nebo nevstupu (do Sněmovny). Úspěch je vstup, to ostatní je na analýzu po volbách," řekl předseda a volební lídr strany Matěj Stropnický k letošním cílům Zelených, kterým nyní průzkumy slibují zisk kolem dvou procent.

Největší volební potenciál vidí Stropnický ve velkých městech, kde lidé nejvíc pociťují znečištění životního prostředí. "Praha, Brno, Liberec, některá severočeská města jako Ústí nad Labem, Most, kde je horší životní prostředí nebo hrozí prolamování limitů těžby," vyjmenoval. Silný výsledek očekává i tam, kde jsou Zelení úspěšní v komunálních a krajských volbách, tedy například v Hradci Králové, Táboře nebo Opavě.

Stropnický připustil, že témata ochrany životního prostředí přebírají i další strany. Zmínil v této souvislosti například TOP 09 nebo ČSSD. Podle Stropnického se Zelení snaží profilovat i v dalších oblastech, zejména v sociální sféře. "Souvisí to také s tím, že míra citlivosti k problémům životního prostředí roste tehdy, když se lidé sami cítí zabezpečeni, kdy není ohrožena jejich fyzická existence, kdy mají práci, kde bydlet, mají peníze na vzdělávání dětí, kdy se nemusí bát, že nemoc ohrozí jejich domácnosti," řekl.

Tématem letošní volební kampaně se nicméně podle lídra Zelených stalo i hnutí ANO a jeho předseda Andrej Babiš. "Protože si řada voličů klade otázku o vládě jedné strany, která za určitých okolností může nastat, jaká míra rizika spočívá v takové věci," řekl.

Další otázkou je podle Stropnického způsob, jakým fungují firmy, které Babiš vlastnil a převedl do svěřenského fondu. Kvůli tomu chtěli Zelení promítat na svých shromážděních film Selský rozum. "Ukazuje, jakým způsobem (Babiš) podniká. Že to je ve skutečnosti podnikání založené na levné práci, výrobě nekvalitních potravin a obcházení zákonů týkajících se životního prostředí," míní Stropnický.

Přijetí evropské měny podle něj nepředstavuje z hlediska ekonomiky pro Česko riziko, důležité ale je, aby lidé s přechodem z koruny na euro souhlasili. "Obáváme se, že kdyby vláda rozhodla bez podpory veřejnosti, tak by na tomto tématu, stejně jako na migraci, mohly vyrůst politické subjekty, které by mohly dosáhnout až toho, že bychom v nějakém referendu rozhodli o vystoupení z EU, což bychom považovali za velkou chybu," uvedl Stropnický.

Přijetí evropské měny neznamená podle něj pro Česko zvláštní ohrožení, protože není zemí s deficitní ekonomikou, jako jsou Řecko, Španělsko, Itálie, naopak přinese například vyšší platy.

Problém vidí v nízké podpoře Evropské unii obecně i plánu přechodu na euro mezi lidmi. "Nemyslíme si, že je třeba referendum, my jsme se rozhodli, že budeme součástí EU už dřív, není důvod to měnit," uvedl.

Témata:  Strana zelených Matěj Stropnický EUR (euro)

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy