Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hotely nejsou bezpečné? Experti upozorňují na problém v USA i Evropě

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

New York - V souvislosti s masakrem v Las Vegas se začíná diskutovat o bezpečnosti v amerických, ale i evropských hotelech. Ta se se soustřeďuje na snahy omezit krádeže či usměrnit neukázněné opilce. Jsou ale mnohem pomalejší v reakci na riziko násilí v porovnání s Blízkým východem či Afrikou. Pro list The New York Times to uvedl Mac Segal, bezpečnostní poradce společnosti AS Solution.

Než Stephen Paddock (64) spustil v neděli večer střelbu, která si v Las Vegas vyžádala nejméně 59 obětí a 527 zraněných, nanosil do pokoje ve 32. podlaží hotelu Mandalay Bay celý arzenál pušek a střeliva. Podle posledních informací měl Paddock v hotelovém pokoji 23 zbraní a stovky nábojů. To jednoznačně ukazuje priority hotelů a dalších ubytovacích zařízení: Vypadat lákavě pro hosty a příliš je neobtěžovat bezpečnostními opatřeními.

Svou roli sehrávají i hosté, kteří si přejí, aby je všichni nechali na pokoji. Skenery pátrající po výbušninách a rentgenové rámy, které jsou běžným vybavením v letištních terminálech, budou v hotelích nadále k vidění jen zřídka, protože hosté kladou značný důraz na své soukromí, uvedl Jim Stover, viceprezident pojišťovací firmy Arthur J. Gallagher & Co. "Hotelový průmysl se zatím nespojil v rámci protiteroristických opatření," dodal.

V zemích, jejichž hotely se už staly terčem útoků, jako je Egypt, Indonésie, Izrael a další, už jsou bezpečnostní kroky mnohem silnější a často zasahující do soukromí hostů. Příkladem rychlých změn v této oblasti je Indie.

V roce 2008 teroristé odpálili bomby ve dvou hotelech v centru Bombaje a napadli několik dalších míst po celém městě, kde drželi rukojmí a zabili více než 100 lidí. Vzápětí začaly hlavní hotelové řetězce, jako je Marriott, Taj a Accor, používat detektory výbušnin a rentgenové rámy po celé zemi. V Dillí zavedl luxusní hotel Lemon Tree Premier software na rozpoznávání obličejů, díky kterému mohou zaměstnanci poznat hosty od těch, kdo v hotelu nebydlí.

Lasvegaský Mandalay Bay, který spadá pod skupinu MGM Resorts International, v pondělí večer svá bezpečnostní opatření nijak nekomentoval. Dokonce i ve velkých hotelech jsou bezpečnostní týmy často nepříliš početné a špatně placené - na více než 1000 pokojů bývá jen několik desítek zaměstnanců, dodal Stover.

V důsledku toho jsou hotely snadným terčem, řekl Jan D. Freitag, viceprezident společnosti STR, která sleduje údaje o hotelech po celém světě. "Vždycky byly snadným terčem a vždycky snadným terčem budou."

Proti tomu se snaží bojovat například Glenn Cunningham, šéf bezpečnosti hotelu Greenwich na Manhattanu a bývalý detektiv newyorské policie, a říká, že je v práci neustále ozbrojený a v pohotovosti. V hotelu rozmístil síť kamer - jak funkčních, tak atrap. Recepčním nařídil, aby ho neustále a o všem informovali. Všichni jsou vyškolení pro případ, že by se v hotelu objevil aktivní střelec.

Výcvik zaměstnanců pokládá za klíčový i Segal. Luxusní hotely utrácejí průměrně půl milionu dolarů na kamerové systémy, a ještě víc peněz dávají na nejvyspělejší zámky na dveřích a protipožární systémy. Ale jen málo z nich školí zaměstnance, jak identifikovat podezřelé chování, jako je agrese, platba v hotovosti či opakované návštěvy. "Žádná kamera ještě střelce nezastavila," dodal Segal.

Témata:  hotely USA terorismus

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy