Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci už mají návrh rozpočtu, jeho schvalování ale čeká až na novou Sněmovnu

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslanci už mají na stolech návrh státního rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem 50 miliard. Už se jím ale zabývat nebudou, schvalovat ho bude až nová Sněmovna vzešlá z říjnových voleb.

Poslanci budou mít letos na projednání rozpočtu mnohem méně času než v jiných letech. Sejdou se až po říjnových volbách a do konce roku budou muset nejen ustanovit sněmovní orgány, ale i stihnout všechna tři čtení. Bude se tak opakovat situace z roku 2013, kdy stihli rozpočet projednat a schválit během 13 dní. V jiných letech na to mají zhruba dva měsíce.

Příjmy státního rozpočtu jsou pro příští rok navrženy 1314,5 miliardy korun, výdaje by měly činit 1364,5 miliardy korun. Nejvíc peněz bude mít tradičně ministerstvo práce, a to přes 588 miliard korun.

Vláda v návrhu počítá s růstem ekonomiky o 3,1 procenta a průměrným růstem spotřebitelských cen o 2,3 procenta. Na trhu práce by měl podle vlády přetrvávat napjatý stav. "Očekáváme, že ekonomika by měla čelit nedostatku pracovních sil zejména investicemi, které by tak měly zvyšovat produktivitu práce a potenciální produkt české ekonomiky," uvádí vláda v důvodové zprávě.

Na straně rizik a nejistot poukazuje vláda na to, že není jisté, jaké důsledky přinese brexit. Českou ekonomiku by také mohla nepříznivě ovlivnit eskalace problémů italského bankovního sektoru. Negativním faktorem je také možnost prudkého zpomalení růstu čínské ekonomiky.

Podle opoziční ODS návrh rozpočtu ukazuje priority koaličních stran, a to rozdávat a méně investovat. Podle předsedy TOP 09 a exministra financí Miroslava Kalouska schválení návrhu vládou dokládá, že kabinet vede politiku bez vize, priorit a zodpovědnosti k zítřku.

Témata:  státní rozpočet Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vláda

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy