Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řadu českých firem vlastní či řídí 'bezdomovec'. Podle expertů je to velký problém

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - V Česku se zhruba 8200 firem, které mají vlastníka či člena statutárního orgánu uvedeného na adrese, kde sídlí radnice. V 81 procentech případů jsou na tzv. bezdomoveckém trvalém pobytu registrováni muži. Nejvíc takových je v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji.

Vyplývá to z analýzy poradenské firmy Bisnode, podle níž jsou takové firmy rizikovější. "U osob, které mají trvalý pobyt na stejné registrované adrese jako městský, respektive obecní úřad, existuje riziko, že se záměrně skrývají před kontaktováním například ze strany věřitelů či státu, nebo ve statutárním orgánu firmy hrají roli takzvaného bílého koně, stejně tak může jít o zkrachovalé podnikatele," uvedla analytička Petra Štěpánová.

Podíl nespolehlivých plátců DPH mezi analyzovaným vzorkem firem se blíží 24 procentům, zatímco v celkovém počtu firem jen mírně přesahuje čtyřprocentní podíl. Negativní událostí, tedy úpadkem, exekucí či insolvencí je postiženo 4,7 procenta hodnocených společností proti 1,7 procenta celé podnikatelské základny. "Klientům doporučujeme důsledné prověřování obchodních partnerů," dodala Štěpánová.

Více než sto osob, které jsou majiteli nebo statutárními orgány tuzemských společností s ručením omezeným či akciových společností, a mají trvalý pobyt na radnici, je evidováno v Městské části Praha 4, Praha 6, Praha 8, Praha 10, ve Zlíně a Pardubicích.

Témata:  firmy ekonomika Praha

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy