Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trestat hanobení prezidenta? Poslanci za svůj návrh dostali anticenu

Zdeněk Ondráček
Zdeněk Ondráček
Foto: Česká televize

Praha - Otevřená společnost dnes udělovala ceny v soutěži, v níž se hodnotí především přístup úřadů k informacím. Hlavní kladné ocenění převzal Nadační fond nezávislé žurnalitiky, anticenu poslanci v čele se Zdeňkem c(KSČM) za pokus obnovit trestný čin hanobení prezidenta republiky.

Jednu z dílčích záporných cen obdržela Kancelář prezidenta republiky za to, že odmítla poskytnout text dopisu amerického prezidenta Donalda Trumpa k jeho odloženému setkání s Milošem Zemanem.

Prezidentská kancelář se podle garanta soutěže Oldřicha Kužílka hájila tím, že dopis je informace vzniklá bez použití veřejných prostředků, která byla předána osobou, na kterou se zákon o svobodném přístupu k informacím nevztahuje.

Nadační fond nezávislé žurnalitiky získal hlavní cenu za podporu investigativních novinářů. Senát dostal kladné ocenění "za záchranu registru smluv", když se postavil proti rozšiřování výjimek. Pozitivní cenu dostalo rovněž Brno za projekt participativního rozpočtu. 

Témata:  Zdeněk Ondráček prezident ČR Miloš Zeman

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy