reklama

Drahoš se netají tím, že by rád přijal jednotnou evropskou měnu. „Jestli chceme hrát první ligu v rámci rozhodovacího procesu Evropy, měli bychom zahájit proces přijetí eura ve volebním období příští vlády. Já bych takovou diskusi určitě inicioval,“ uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Dodal, že dle jeho názoru chybí rozumné informování občanů o tom, co by euro přineslo pozitivního a v čem by mohl být problém. „Píše a mluví se jen o negativech. Za prvé jsme to slíbili, takže bychom ho přijmout měli. Jedním z hlavních důvodů však je, že po vystoupení Velké Británie z EU výrazně oslabila pozice zemí mimo eurozónu, upozorňuje.

Euro podle něj sice není výlučná podmínka, aby mohla Česká republika sedět u kulatého stolu s ostatními, ale je to jeden z důležitých faktorů, který by se měl brát v úvahu.

Jeho slova ale některé politiky příliš nepotěšila. „Pan Drahoš se těmito svými výroky o euru stal definitivně nevolitelným. Chce, aby v příštím volebním období začal proces přijímání eura v ČR. A hodlá být v tomto směru sám aktivní. Je jedno, že prezident na to má omezený vliv. Spoluvytváří politickou atmosféru a koneckonců jmenuje členy Bankovní rady,“ připomněl Zahradil.

Zároveň ale uvedl, že to neznamená, že stávající prezident Miloš Zeman by na tom byl lépe. „Tím neříkám, že M. Zeman se stal volitelným, protože i on je příznivcem eura,“ připomněl europoslanec