Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž byl přes deset let trestně stíhán kvůli zločinnému spolčení. ÚS mu teď dal šanci na odškodnění

Ústavní soud ČR
Ústavní soud ČR
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Samuel Saudek přes deset let popotahován za účast na zločinném spolčení a další trestné činy. Po zastavení stíhání žádal náhradu škody. Soudy ale jeho nárok zamítly, dostal jen peníze za vazbu. Zastal se ho Ústavní soud (ÚS).

Trestní stíhání pro účast na zločinném spolčení, padělání a pozměňování veřejné listiny začalo v únoru 1999. Později se stíhání rozšířilo o nedovolené ozbrojování. Skončilo v roce 2009 na návrh několika spoluobžalovaných kvůli nepřiměřené délce.

Následovalo civilní řízení, v němž Saudek žádal od ministerstva spravedlnosti 533.159 korun jako náhradu nemajetkové újmy. Po spletitém řízení, kdy do kauzy dvakrát zasáhl Nejvyšší soud, justice žalobu v celém rozsahu zamítla.

Soudy dospěly k závěru, že zastavení trestního stíhání kvůli nepřiměřené délce bylo samo o sobě dostatečnou kompenzací nemajetkové újmy.

ÚS má ale jiný názor. Saudek zastavení stíhání neinicioval a neměl možnost usilovat o pokračování kauzy k pravomocnému zprošťujícímu rozsudku. "Za této situace nelze považovat zastavení stíhání za dostatečné zadostiučinění," konstatovala soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková. Případem se musí znovu zabývat Nejvyšší soud.

Témata:  Ústavní soud ČR odškodnění Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy