Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pije pivo a tančí poodhalená, chce porazit Sísího. Stane se prezidentkou Egypta žena?

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Egypt možná zažije zajímavou předvolební kampaň před prezidentskými volbami, které se konají příští rok. Do souboje se totiž přidala žena. A ne ledajaká. Mona Princeová ráda tančí, pije pivo a do prezidentského klání chce vpustit trochu lidskosti. Podobně smýšlí i další kandidát Anwar Sadat, který by svou kandidaturou chtěl rozpoutat diskuzi uvnitř společnosti.

Mona Princeová se rozhodla kandidovat v egyptských prezidentských volbách, které se budou konat příští rok. V reportáži s kandidátkou o tom píše britský deník The Guardian. Kandidátka kouří cigarety, pije pivo a má ráda tanec. "Bourám obraz prezidenta tak, jak jej každý vnímá, jako svého druhu boha," domnívá se Princeová. Pracuje jako profesorka anglické literatury. "Jsem lidská bytost - a prezident je lidskou bytostí!" usmívá se. 

Současný prezident Abdel Fatah al-Sisi prý vysílá chybné poselství, které ale je populární mezi lidmi. S podobnou rétorikou jako mluví Princeová ale přišel i další kandidát. "Především chceme poslat zprávu, že žádný prezident není nesmrtelný ve funkci - že existují další kandidáti a existuje konkurence," říká Anwar el-Sadat, synovec a jmenovec někdejšího egyptského prezidenta. Sadat momentálně zvažuje kandidaturu.

Současný prezident Sísí zvítězil v minulých volbách ziskem 96 procent hlasů. Jeho porážka se tak jeví téměř nemožnou. Od doby, kdyse chopil moci v roce 2013 a poté zvítězil ve volbách v roce 2014, se Sísí postavil do role garanta bezpečnosti Egypta a potenciální prosperity, jakoukoliv formu opozice ale striktně odmítal. I když existují pochybnosti o tom, zda prezidentská volba příští rok bude spravedlivá, se našla hrstka odvážných kandidátů, kteří chtějí přesvědčit veřejnost o tom, že změna je možná. 

"Boj se Sísím není nutně o vítězství, je to o utváření debaty," říká Sadat. Připustil, že do boje nepůjde v případě, že bude mít důkaz o tom, že volby jsou předem naplánované a zfalšované. 

Princeová je nadšenější. "Nejsme ještě odepsaní!" vykřikuje. Její platforma je zaměřená na využití vzdělání a umění do procesu vládnutí, které by pomohlo problémům Egypta, včetně pokračující ekonomické krize a rostoucího džihádistického rizika. Svou kandidaturu oznámila Princeová netypicky prostřednictvím videa na sociální síti facebook. 

"Žádný prezidentský kandidát by se neodvážil poslat fotografii s pohárem vína nebo s čímkoliv jiným v ruce - i když ve skutečnosti pijí," říká. "Nejde o propagaci pití ve společnosti. Jen jsem upřímná! Neposílám fotky modlitby, aby lidé věděli, že jsem nábožensky založená. To není to, co mě činí prezidentem. Jsem tady, abych odvedla práci, ne mluvila za Boha," myslí si. 

Princeová není neznámou osobou, v současnosti ji byla pozastavena pozice na univerzitě v Suezu poté, co byla obviněná z šíření "ničivých nápadů" a "oslavování Satana". Slyšení na univerzitě stále probíhá, v případě že by ji univerzita obvinila, její cesta k prezidentskému paláci by byla uzavřená. 

Egypťané Princeovou kritizují i kvůli tomu, že je žena. Navíc prý odhaluje detaily ze svého osobního života, k tomu mělo dojít zejména, když zveřejnila, jak tančí jen v bikinách. Sama se vůči kritice staví s nadhledem a její odhodlání stát se prezidentkou je větší. "Lidé cítí, že potřebujeme nějakou změnu, a proč ne? Zkusili jsme prototyp - prezident vypadá a mluví jistým způsobem. Možná bychom měli zkusit ženu?" říká. 

Opoziční kandidáti to však v Egyptě nemají jednoduché. Často se stává, že jsou před volbami zdiskreditovaní nebo obvinění. Do karet by jim ale mohla hrát mírně klesající podpora Sísímu. Podle egyptského Centra pro výzkum veřejného mínění popularita Sísíu v loňském roce poklesla o 14 procent - kvůli rostoucím cenám způsobeným ekonomickými turbulencemi. Mezitím skupina egyptských poslanců prosazovala, aby Egypt prodloužil prezidentův mandát na šest let a tvrdila, že prezident potřebuje více času na dosažení svých dlouho očekávaných ekonomických reforem.

Aby se občan mohl ucházet o prezidentský úřad, musí nejprve získat 30 tisíc podpisů pod petici. Volební systém v Egyptě je dvoukolový. Prezidentská volba se bude konat někdy v období mezi 8. únorem a 8. květnem.

Témata:  Egypt Abd Fattáh Sísí prezidentská kampaň

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy