reklama

Pohonné hmoty postupně zdražují již od přelomu července a srpna. Analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak očekává podobný trend vývoje cen i nadále. Upozornil, že na komoditní burze v Rotterdamu se cena nafty srovnala s cenou benzinu, přičemž ještě na počátku září byl benzin o pětinu dražší. Cena nafty u tuzemských pump by proto podle něj měla v nejbližších dnech dále růst, cena benzinu spíše stagnovat.

Analytik společnosti BH Securities Martin Vlček doplnil, že na trhu došlo k zajímavé situaci, kdy se výrazně rozevřely nůžky mezi cenou severomořské ropy Brent a americké ropy WTI. "Ta je o tolik levnější, že se vyplatí americkou ropu dovážet například do Evropy. To by mohlo pomoci stlačit cenu ropy Brent a potažmo i pohonných hmot do konce roku mírně směrem dolů. Posilující koruna ale pravděpodobně českým zákazníkům zisky vezme, takže ceny pohonných hmot by mohly do konce roku stagnovat," dodal.

Nejvyšší cena Naturalu 95 je nyní v Praze, kde motoristé platí za litr v průměru 30,79 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS. Nejvíc v metropoli motoristé platí za pohonné hmoty v Praze 6, kde litr benzinu vyjde v průměru na 31,66 Kč a nafta stojí 30,42 koruny. Naopak nejnižší průměrné ceny pohonných hmot má Praha 9. Litr naturalu tam vyjde na 30,17 koruny a stejné množství nafty na 29,04 Kč.

Nejdražší naftu tankují řidiči na Vysočině, a to v průměru za 29,86 koruny za litr. Před týdnem byl kraj Vysočina nejdražším regionem jak u dieselu, tak v případě benzinu.

Nejlevnější natural má Liberecký kraj, kde litr vyjde na 29,88 koruny. Průměrná cena benzinu se drží pod 30 korunami ještě v krajích Jihočeském, Karlovarském, Královéhradeckém a Ústeckém. Nejnižší cena nafty je v Královéhradeckém kraji. Litr tam vyjde v průměru na 28,60 koruny.

V Polsku nyní řidiči za litr benzinu platí v přepočtu průměrně 26,67 Kč a za litr nafty 25,23 Kč. Na Slovensku přijde litr Naturalu 95 v přepočtu průměrně na 29,54 Kč a litr nafty na 25,83 Kč.

V Rakousku jsou benzin i nafta po přepočtu na koruny levnější než v Jihomoravském kraji. Litr naturalu stojí za hranicemi v průměru 1,15 eura (asi 29,70 Kč). Nafta tam vyjde na 1,05 eura za litr, což je 27,12 koruny. V Německu se ceny pohonných hmot od minulého týdne nezměnily. Super E10, který je obdobou Naturalu 95, se aktuálně prodává v průměru po 1,369 eura za litr (35,36 Kč), za litr nafty tam řidiči zaplatí 1,159 eura (29,93 Kč) jako před týdnem.