Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inspektoři zkontrolovali bazary a zastavárny, některé porušily i zákon o financování terorismu

ČOI
ČOI
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) ve 2. čtvrtletí 2017 provedla kontroly bazarů a zastaváren, zjistila porušení zákonů u poloviny z nich. Nejčastěji obchodníci neinformovali o podmínkách reklamace a nevyznačili v dokladu o zakoupení, že se jedná o výrobek použitý nebo s vadou. Kontroloři uložili 67 pokut v celkové hodnotě 163.000 Kč.

Inspektoři provedli 119 kontrol a porušení zákonů zjistili u 59. V 35 případech prodávající nedodrželi povinnost řádně informovat spotřebitele o podmínkách reklamace a v 28 případech porušili povinnost vyznačit v dokladu o zakoupení výrobku informaci o tom, že jde o výrobek použitý nebo s vadou. Dále obchodníci například nevydali doklad o zakoupení výrobků nebo služeb, ačkoli o něj spotřebitel požádal, či řádně neseznámili spotřebitele s cenou nabízených výrobků a poskytovaných služeb.

Inspektoři také zjistili porušení zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Povinnost identifikace a kontroly klienta stanovenou tímto zákonem nesplnilo pět prodávajících.

Vedle uložených pokut vydala ČOI zákaz prodeje 43 kusů výrobků, které nesplňovaly právní předpisy. Byly to například náušnice a náhrdelníky. Hodnota zakázaného zboží činila 4668 korun.

"Česká obchodní inspekce bude v kontrolách i nadále pokračovat, jelikož výsledky potvrdily u poloviny provozoven nedostatky. Za dlouhodobý pozitivní trend lze považovat, že ani v tomto čtvrtletí ČOI nezjistila porušení zákona č. 247/2006 Sb., o omezení provozu bazarů a zastaváren v noční době, tj. od 22.00 do 06.00 hodin, kdy je přijímání do zástavy, nákup a prodej veškerých použitých výrobků a výrobků bez nabývacích dokladů, zakázán," uvedl ústřední ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Témata:  ČOI (Česká obchodní inspekce) bazar obchody

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy