Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel Armin Delong, otec elektronové mikroskopie

Armin Delong
Armin Delong
Foto: Masarykova univerzita Brno

Brno - Ve věku 92 let zemřel v Brně v noci ze čtvrtka na pátek světově uznávaný vědec a zakladatel elektronové mikroskopie v někdejším Československu Armin Delong.

Informaci z webu Českého rozhlasu Brno potvrdila na dotaz ČTK vědcova dcera Silva Macková. "Mohu potvrdit, že tatínek zemřel ve čtvrtek v noci. Těžko se s tím smiřujeme, ale zemřel tady doma, jak si přál," řekla ČTK.

Armin Delong se svými spolupracovníky zavedl obor elektronové mikroskopie v Československu a prostřednictvím výroby elektronových mikroskopů byla umožněna aplikace metody elektronové mikroskopie také do mnoha vědních oblastí doma i v zahraničí. Delong vytvořil například prototyp stolního elektronového mikroskopu, za který získal v roce 1958 zlatou medaili na Světové výstavě EXPO58 v Bruselu.

Byl potomkem francouzských rodičů, kteří se do Československa přistěhovali. Narodil se 29. ledna 1925 v Bartovicích, jež jsou nyní součástí Ostravy, na severu Moravy strávil i dětství. Po studiu na reálném gymnáziu v Orlové, Ostravě a Hranicích studoval na Vysoké škole technické E.Beneše v Brně, a to slaboproudý obor. Tam také začal pracovat jako studentská vědecká síla na problematice elektronové mikroskopie.

Po ukončení studia v roce 1950 nastoupil do Ústavu teoretické a experimentální elektrotechniky VŠT jako asistent. Po změně VŠT na Vojenskou technickou akademii jako vědecký aspirant. V roce 1956 se stal vedoucím laboratoře elektronové optiky ČSAV v Brně, o rok později obhájil doktorskou disertaci. V roce 1978 byl jmenován profesorem na Vysokém učení technickém v Brně.

Témata:  vědci úmrtí Armin Delong

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy