Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát chce vybrat v příštím roce o 35 miliard víc

Daně, ilustrační fotografie
Daně, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Stát plánuje, že v příštím roce vybere na daních do státního rozpočtu 772,3 miliardy korun. Proti letošnímu schválenému rozpočtu je to o 57,3 miliardy korun navíc.

Největší podíl má tvořit daň z přidané hodnoty, která má státnímu rozpočtu přinést téměř 281 miliard Kč. Vyplývá to z údajů v návrhu státního rozpočtu na příští rok.

Celkové příjmy státního rozpočtu mají v příštím roce vzrůst proti letošnímu schválenému rozpočtu o 65,2 miliardy na 1314,5 miliardy korun. Vedle daní zahrnují celkové příjmy i nedaňové příjmy například z poplatků, pojistného na sociální pojištění nebo peníze z EU.

Na růstu výběru DPH se má podle vlády podílet především růst ekonomiky, ale také nová opatření, která prosadila současná vládní koalice, jako je kontrolní hlášení a spuštění posledních dvou fází elektronické evidence tržeb. Vláda například uvádí, že konzervativní odhad přínosu kontrolních hlášení představuje jen pro příští rok minimálně 11,7 miliardy korun.

Výběr daní z příjmů firem by měl vzrůst zhruba o čtyři miliardy na 118 miliard. Také zde vláda očekává pozitivní přínos elektronické evidence tržeb. Zaměstnanci by ze svých platů a mezd měli odvést do rozpočtu 128 miliard korun.

Na dani z nabytí nemovitých věcí, kterou nyní nově platí kupující místo prodávajícího, chce stát vybrat 12 miliard. Vláda uvádí, že v letech 2018 až 2020 se nepočítá se žádnými změnami zákonů, které by na tuto daň měly vliv.

Témata:  daně rozpočet

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy