Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podle Havlíčka Česku kvůli memorandu o lithiu arbitráž nehrozí

Jiří Havlíček v Poslanecké sněmovně
Jiří Havlíček v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Memorandum o možné těžbě lithia na Cínovci neznamená pro Česko závazky,. Dnes to řekl ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) v diskusi na facebooku televize Prima.

Odmítl tak varování šéfa hnutí ANO Andreje Babiše nebo některých komunistických představitelů, že na základě memoranda hrozí ČR mezinárodní arbitráž. Havlíček i jeho strana čelí kvůli memorandu kritice, o dokumentu se zřejmě bude jednat v Parlamentu.

Memorandum o porozumění s australskou firmou European Metals Holdings (EMH) podepsal Havlíček v pondělí. Dnes odmítl, že by dokument znamenal pro Česko hrozbu v případných mezinárodních soudních sporech o ochraně investic. Memorandum je podle Havlíčka nezávazné ujednání, ze kterého pro stát nevyplývají žádné závazky ani povinnosti. Text dokumentu byl konzultován s odborníky na mezinárodní právo z ministerstva průmyslu a obchodu i ministerstva financí, řekl. "Jsem si jistý, že formulace, které jsou v memorandu obsaženy, jsou z tohoto pohledu v uvozovkách neškodné," dodal Havlíček.

Ministr průmyslu také zopakoval, že podpisem memoranda hájil zájmy státu. "Bez memoranda by si firma s přednostním právem na těžební licenci mohla s lithiem dělat, co by chtěla," řekl. Už dříve Havlíček i další představitelé ČSSD uvedli, že dokumentem se dohodlo, že pokud se vůbec bude lithium těžit, tak se bude zpracovávat v ČR a že bude možné, aby do toho vstoupil český stát.

Podle Babiše by lithium, které se využívá při výrobě baterií, měl těžit státní podnik Diamo, ne soukromá firma. ČR se v memorandu zavazuje k ochraně investic, což může státu případně prohrát miliardovou arbitráž, uvedl šéf ANO. O hrozbě finančních ztrát z arbitráže dnes v diskusi na facebooku Primy hovořil i místopředseda KSČM Josef Skála.

Témata:  Jiří Havlíček lithium

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy