Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor o lithium: Sobotka se zastal Havlíčka, Babiš se prý pokouší odvést pozornost od sebe

Bohuslav Sobotka v OSN
Bohuslav Sobotka v OSN
Foto: unmultimedia.org

Praha - Útok na ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka (ČSSD) kvůli memorandu o lithiu s australskými těžaři je nekorektní. Před senátory to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). V Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů lithia. Většina je na Cínovci a malé ložisko ve Slavkovském lese.

Sobotka dává současné dění do souvislosti s nadcházejícími volbami. Útok má odvést pozornost od problémů, které má předseda hnutí ANO Andrej Babiš, myslí si premiér.

Tvrzením Babiše, který memorandum označil mimo jiné za krádež od ČSSD za bílého dne, Sobotka nepřikládá žádnou váhu. Používá nepravdivé a lživé argumenty, uvedl.

První kroky k průzkumu ložisek lithia firmou Geomet, kterou vlastní australská EMH, učinilo ministerstvo životního prostředí za ministrů ODS Pavla Drobila a Tomáše Chalupy a ANO Richarda Brabce, připomněl dnes Sobotka. Memorandum, které s EMH podepsal Havlíček, podle něj posiluje pozici státu.

Geomet má právo na ložiska na Cínovci do roku 2025, do té doby tam nemůže nikdo jiný pracovat. Pokud by se záležitosti ujal státní podnik Diamo, mohl by provádět průzkum až od roku 2025.

Sobotka připomněl, že podle horního práva vytěžená surovina nepatří státu, ale těžaři. Stát tak nemá možnost ovlivnit využití suroviny. Memorandum je podle premiéra možná strategická změna, aby lithium bylo nejen získáváno, ale také zpracováváno v Česku. Dokument je právně nezávazný a nemůže zasahovat do práv, která vznikla v minulosti, dodal.

Vláda dnes odmítla návrh hnutí ANO memorandum zrušit. Přijala usnesení, aby se Havlíček zabýval možnostmi, jak by se stát mohl podílet na těžbě lithia.

Témata:  Bohuslav Sobotka Andrej Babiš Richard Brabec Jiří Havlíček lithium

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy