Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drahoš už brzy ukončí sběr podpisů. Představil plány pro prezidentskou kampaň i nové poradce

Jiří Drahoš
Jiří Drahoš
Foto: Akademie věd ČR

Praha - Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš ukončí na konci týdne sběr podpisů. Bývalý předseda Akademie věd má k dispozici přes 110.000 ověřených podpisů. Dnes také představil své další poradce. Plánuje debaty s veřejností.

Volební tým Drahoše ukončí sběr k 15. říjnu, podpisové archy chce mít odevzdané o deset dnů později. Ministerstvu vnitra je předá na začátku listopadu. Kvůli chybám musel vyřadit asi deset až 15 procent podpisů. Lenka Pastorčáková z jeho týmu poznamenala, že dva podpisy přišly i z Austrálie a jedna z dobrovolnic nasbírala téměř 1200 podpisů. Drahošovi pomáhá asi 2000 dobrovolníků, nejstarší dobrovolnici je 102 let.

Drahoš dnes také novinářům v nové kanceláři v pražském Týnu představil další členy poradního sboru, kteří souhlasili s medializací. Je mezi nimi ekonom Petr Teplý či Dana Drábová. "Je odbornicí, která je ochotna poradit každému, ale ne každý o její rady stojí," řekl Drahoš o šéfce jaderného úřadu, která radí i dalšímu prezidentskému kandidátovi Michalu Horáčkovi. Radami bude nápomocen třeba i ústavní právník Jan Tryzna.

Už dříve Drahoš zveřejnil, že mu bude pomáhat astronom Jiří Grygar či egyptolog Miroslav Bárta, kteří mu budou radit v tématech týkajících se společnosti, nebo spisovatel Jiří Padevět.

Drahoš řekl, že i nadále bude pokračovat v kontaktní kampani, začne ji ale přizpůsobovat předvolebním debatám. Lidé s ním podle něj chtějí debatovat hlavně o migraci, Rusku, Číně nebo o aktivitách prezidenta Miloše Zemana, řekl.

Plánuje také pořádat neveřejné kulaté stoly s odborníky, první se uskuteční ve středu. "Zajímají nás názory na daná témata," podotkl Drahoš. Na téma vzdělanost bude diskutovat rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek a ředitelé a ředitelky základních či středních škol. Během dalších setkání se chce Drahoš věnovat bezpečnosti, migraci a terorismu nebo životnímu prostředí a udržitelnému rozvoji.

Drahoš dnes poznamenal, že prezident by měl například moderovat debatu o výhodách a nevýhodách členství v Evropské unii. Lidé podle něj slyší jen o nevýhodách členství. ČR by se měla snažit, aby v případě rozdělení EU na takzvaně dvourychlostní byla součástí rychlejší části. Byl by rád, aby příští vláda zahájila seriózní debatu o euru. Na první zahraniční cestu by jel na Slovensko, rád by také navštívil třeba Latinskou Ameriku.

Témata:  Jiří Drahoš prezident ČR prezidentská kampaň

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy