Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KDU-ČSL chce zvýšit jednorázový daňový bonus při narození dítěte, plánuje i další změny

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Lidovci budou prosazovat jednorázový daňový bonus 50.000 korun při narození prvního dítěte a 100.000 korun na každé další narozené dítě. Zavést chtějí také nižší odvody na důchodovém pojištění pro pracující rodiče a porodné i pro rodiny, které na něj nyní nemají nárok kvůli vyšším příjmům.

"Náš program je nastaven směrem k podpoře zodpovědných rodin. Plošné rozdávání dávek je nefunkční model sociální politiky," řekl dnes místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Při naplnění programu KDU-ČSL by měla pracující rodina s jedním dítětem o 18.000 korun ročně navíc, se dvěma dětmi o 24.000 korun a se třemi dětmi o 36.000 korun. Samoživitelé by si polepšili o 12.000 korun za rok, dodal.

Jednorázový daňový bonus by měl podle lidovců dopad na státní rozpočet asi 8,5 miliardy korun.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek uvedl, že díky změnám v daňové zátěži pracujících rodičů zůstane už letos v rodinných rozpočtech celkem 5,5 miliardy korun. Takzvaný rodinný balíček KDU-ČSL by prý přinesl rodinám asi 60 miliard korun.

Témata:  KDU-ČSL těhotenství, rodina, děti Pavel Bělobrádek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy