reklama

"Novákových u nás podle evidence obyvatel bylo na konci dubna 2017 přesně 34.759. Nováků - tedy mužské varianty - pak bylo 33.870. Následují dvojice Svobodová-Svoboda, Novotná-Novotný, Dvořáková-Dvořák a Černá-Černý," uvedli autoři průzkumu.

Novákovi vévodí žebříčkům nejčastějších příjmení v deseti ze 14 krajů. Výjimkou jsou kraje Jihomoravský, kde vedou Svobodové, Plzeňský s prvenstvím Černých, Vysočina, kde žije nejvíc Dvořáků, a Olomoucký s prvním místem Pospíšilů. Přitom s výjimkou Zlínského kraje se příjmení Pospíšil - Pospíšilová nikde jinde nevešlo mezi první dvacítku nejčastějších příjmení.

Specifické příjmení, které se mezi nejpopulárnější dvacítku v jiném regionu nedostalo, má přitom skoro každý kraj. V Moravskoslezském kraji je to Holub a Holubová, v Plzeňském kraji je běžné příjmení Soukup či Soukupová, v Olomouckém kraji bydlí zase více Zatloukalů. V Jihočeském kraji se mezi nejčastější příjmení dostali Zemanovi a Kolářovi, v Karlovarském kraji Křížovi a v Královéhradeckém kraji Hanušovi.

Zvláštní postavení má jméno Krejčí. "To je sice 18. nejčetnější, může ale vyjadřovat mužskou i ženskou variantu. Správného přechylování uznávaného jazykovými příručkami, tedy formy Krejčová, se totiž ne všichni drží a v úzu se vyskytuje i druhá varianta, tedy pouze Krejčí," uvedli analytici. S příjmením Krejčí žije v republice přes 12.200 lidí, zatímco Krejčová má v dokladech zapsáno 5500 žen. Takový nepoměr není u žádné jiné dvojice příjmení.

V evropských zemích jsou obvyklá přívlastková příjmení, mezi něž patří i Novák. Například v Maďarsku má nejvíce lidí příjmení Nagy (velký), v Rusku Smirnov (odvozeno od mírný), v Itálii Rossi (červený) a v Turecku Yilmaz (statečný). V Británii a Lucemburku je dnes nejběžnějším příjmením "kovář" - Smith (Británie) a Schmit (Lucembursko). Vyplývá to z mapy nejčastějších evropských příjmení, jejímž autorem je Čech Jakub Marian.