Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek si věří: TOP 09 chce získat přes 10 procent hlasů

Miroslav Kalousek /TOP 09/
Miroslav Kalousek /TOP 09/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Společným jmenovatelem příští vlády by měla být podle šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska liberální parlamentní demokracie a právní stát. Předvolební kampaň letos podle něj provází větší tlak i napětí než dříve.

TOP 09 už před hlasováním o novém složení Sněmovny z případných povolebních jednání vyloučila favorita voleb hnutí ANO vedené Andrejem Babišem a KSČM. Kalousek v rozhovoru s ČTK řekl, že ze stejného důvodu nevylučuje vyjednávání i s levicovými demokratickými stranami. "A tam samozřejmě by programové kompromisy musely být veliké," uvedl. Babiš je v kauze Čapí hnízdo podle Kalouska podezřelý z toho, že je podvodník. A nepochybně je bývalý komunistický udavač, řekl Kalousek.

"I kdyby (Babiš) byl čistý jak lilie, tak při politice, kterou aplikuje, a při cílech, které sleduje, by došlo k tomu, že bychom přestali postupně být svobodnými suverénními lidmi. Stali bychom se zastrašenými zaměstnanci jakéhosi holdingu, kteří si nemohou být jisti tím, co s nimi ta moc bude dělat zítra," uvedl Kalousek.

"My jasně férově říkáme, s kým jednání nepovedeme, že nepovedeme koaliční jednání s hnutím ANO ani s komunisty, protože chtějí mnohem autokratičtější správu země, než je liberální demokracie. Všude jinde musíte hledat kompromisy, a ty kompromisy odpovídají politické síle, kterou vám dají voliči," konstatoval.

Kdyby se Babiš do čela vlády dostal, znamenalo by to podle Kalouska ohrožení svobod dosažených po listopadu 1989, ale také nesmírně velkou ostudu před civilizovaným světem. "Takové lidi si většina civilizovaných zemí do čela nedává. Také by to znamenalo velké překážky v mezinárodních jednáních," myslí si.

TOP 09 chce získat přes 10 procent hlasů

"Kampaň byla, řekl bych, napnutější a doprovázena mnohem většími tlaky zejména v médiích a myslím si, že i v agenturách veřejného mínění," řekl ČTK Kalousek. Výsledky některých průzkumů totiž považuje za podivné. "Ale je to logické, je to způsobeno tím, že do volné soutěže politických stran vstoupila již před čtyřmi lety korporace s neomezenými zdroji, která může pochopitelně mimo oficiální volební účet vytvářet efektivní tlak na celou řadu institucí," řekl ČTK Kalousek ve zjevném odkazu na Babiše a firmu Agrofert, která je nyní součástí jeho svěřenského fondu.

V kampani se tak podle Kalouska vytratil klasický konflikt mezi levicí a pravicí a jejich opačným přístupem k přerozdělování či regulaci. "O co v těch volbách jde, je o prioritu výše. A sice to, zda zůstaneme suverénní a svobodní občané, kteří se mohou spolehnout na férové chování svého moderního státu, nebo zda budeme zastrašení zaměstnanci jakéhosi holdingu, kteří si nebudou moci být jisti vůbec ničím," konstatoval Kalousek.

TOP 09 v posledních volbách do Sněmovny získala 11,99 procenta hlasů a letos by chtěla znovu překročit desetiprocentní hranici. "Stanovili jsme si za cíl dvouciferný výsledek, já jsem stále přesvědčen, že ho dosáhneme," uvedl Kalousek.

Témata:  TOP 09 Miroslav Kalousek Andrej Babiš

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy