Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čunek se vzbouřil proti Zemanovi. Nechce platit jeho drahé cesty

Jiří Čunek /KDU-ČSL/
Jiří Čunek /KDU-ČSL/
Foto: www.cunek.info

Zlín - Prezident Miloše Zeman měl do Zlínského kraje přijet v listopadu. Cestu ale zrušil, podle médií kvůli neochotě kraje hradit jeho návštěvu v plné výši. Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) míní, že je třeba nastavit financování cest hlavy státu do krajů.

Zlínský kraj stály dosavadní čtyři návštěvy Miloše Zemana 1,6 milionu korun - zhruba od 350.000 do 570.000 Kč, velkou část tvořily náklady na pohoštění.

"Hrad mě požádal o to, že by pan prezident rád navštívil Zlínský kraj. Já jsem odpověděl, že budu velmi rád, když pan prezident přijede a dodal jsem, že jsme připraveni ho pohostit do výše 30.000 korun. Na základě této komunikace mi pan kancléř odpověděl, že bohužel pan prezident k nám v listopadu nepřijede. Jaké jsou důvody jeho rozhodnutí, o tom nechci spekulovat," uvedl Čunek.

Podle svých slov si úřadu prezidenta váží. "Samozřejmě jsem připraven přijmout tohoto i každého jiného prezidenta ve Zlínském kraji, protože to cítím jako čest a povinnost. Druhá věc ale je, že pan prezident a jeho kancelář má svůj rozpočet, ten činí zhruba půl miliardy korun a kraje mají své rozpočty," podotkl hejtman, podle kterého kraj vždy také platil své pracovníky, kteří cesty připravovali.

Podle Čunka se v minulosti stalo, že Zeman šel s hejtmanem a dalšími asi 15 hosty na oběd, poté se však platila faktura za více než 90 lidí, například z četného doprovodu. Žádná jiná delegace nestála kraj podle Čunka tolik peněz. Návštěva ministra či velvyslance přijde i s obědem podle hejtmana na několik tisíc korun, za četnější zahraniční delegace dá kraj do 15.000 korun, řekl Čunek ČTK.

Prezidentské cesty by podle něj mohly být levnější, není třeba například tak početné ochranky. Třídenní cesta by podle něj měla stát asi 150.000 korun, náklady na návštěvy všech krajů by měly být do dvou milionů. "To jsou marginální náklady v půlmiliardovém rozpočtu," prohlásil Čunek.

Témata:  Jiří Čunek 1 Miloš Zeman Zlínský kraj

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy