Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fiktivní obchody s mákem řeší nový žalobce

Krajský soud v Ostravě
Krajský soud v Ostravě
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Praha - Kauzu obřích podvodů při fiktivních obchodech s mákem, rozinkami či kmínem před soudem má na starosti místo žalobkyně Dagmar Máchové její kolega František Novák. Máchová o kauzy přišla po policejním zásahu, kvůli úniku informací. V kauze vznikla podle obžaloby při podvodech škoda 1,8 miliardy korun. Čtyřem obžalovaným hrozí až deset let vězení. O nejvíc peněz přišla firma spojovaná s miliardářem Markem Čmejlou.

Obžaloba z podvodů viní Marcelu Stavjaníkovou, jejího manžela Josef Stavjaník, obchodníka v zemědělství Josefa Pospíšila a advokáta Jana Vrbenského. Podle obžaloby v letech 2007 až 2010 vymysleli plán, který vedl k rychlému zbohatnutí.

Sehnali bohaté investory, kterým slibovali obrovské zisky na obchodu s modrým mákem, kmínem nebo rozinkami. Ve skutečnosti však obchody neprobíhaly v takovém objemu, v jakém byly nabízeny. Podle obžaloby byl totiž objem slíbených obchodů vyšší než je tuzemská produkce máku.

Byznys fungoval na základě fiktivních faktur a dodacích listů. Investoři získávali část peněz zpět, aby podlehli zdání, že obchody dobře běží. Systém tak fungoval na principu tzv. letadla a nakonec zkrachoval. Investoři do systému vložili přes tři miliardy korun, vznikla jim škoda zhruba 1,8 miliardy. Policie peníze zatím nenašla.

 

Témata:  podvod soudy

Aktuálně se děje

18. května 2024 17:36

NASA opět odložila start vesmírné lodi Boeing Starliner

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy