reklama

Většina mladých lidí v ČR (84 procent) v průzkumu uvedla, že česká politika potřebuje nové tváře a nové lídry. Přibližně polovině dotázaných se všechny politické strany zdály stejné. Na druhou stranu podobné množství mladých věřilo ve smysluplnost občanské společnosti. Mladí lidé proto také poměrně často o politice diskutovali. Zhruba polovina jich na toto téma hovořila s rodinou a s přáteli.

Nejvíce mladých lidí, a to víc jak polovina, se o veřejné dění a politiku zajímalo v uplynulém roce na internetu a sociálních sítích. Stejné množství mladých Čechů získávalo informace také z televize. Rozhlas jich kvůli politice poslouchalo 17 procent, zhruba stejně (18 procent) jich četlo tištěné noviny a časopisy. Čtvrtina dotázaných uvedla, že aktivně navštívila webové stránky politické strany či občanské organizace.

Pětina se připojila k nějaké online komunitě se společenskou či politickou tématikou. Informace o politice přeposílala přibližně třetina mladých Čechů, zatímco v Maďarsku to bylo 15 procent a na Slovensku 24 procent. Podle Polak se takto aktivní lidé účastní i voleb. Zhruba osm procent mladých Čechů v průzkumu potvrdilo, že se zúčastnili nějaké demonstrace.

Účast v parlamentních volbách považuje za svou povinnost 62 procent dotázaných. Dvě třetiny lidí se domnívají, že výsledky voleb ovlivní jejich život a považují je za příležitost, jak mohou dát najevo své osobní zájmy. Třetina považuje volby jen za ztrátu času.

Podle analytika ČRDM Jana Husáka odmítá k volbám přijít 12 procent mladých Čechů ve věku 20 až 24 let. "Je jasné, že letošní volby by měly být o budoucnosti a strany by konečně měly mladé poslouchat a nabídnout jim důstojnou budoucnost," řekl. Upozornil zároveň, že podle průzkumu 15 procent mladých lidí věří, že za tři roky budou určitě žít v cizině, a dalších 32 procent dotázaných uvedlo, že "spíše" bude žít v zahraničí než v ČR.