reklama

Hlavní jednací sál Sněmovny v rekonstrukci, poslanci se proto sejdou v jiné budově ve Sněmovní ulici. Budou se muset spokojit se sálem, v němž obvykle zasedá klub sociální demokracie a konají se v něm větší semináře a veřejná slyšení.

Memorandum podepsal s australskou firmou European Metals Holdings (EMH) ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Svolání schůze podnítila opoziční KSČM, podle níž nepatří lithium do cizích rukou a mělo by zůstat státu. Obdobný názor jako komunisté má vládní ANO i opoziční hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.

Memorandum řešila ve středu vláda, ministři za ANO neprosadili zrušení jeho platnosti. Senát naopak týž den vyzval politiky zejména z vládního hnutí a z KSČM, aby nenadřazovali své politické zájmy a způsob vedení volební kampaně nad zájmy Česka. Očekává se, že ve Sněmovně se budou kritici memoranda snažit prosadit výzvu kabinetu k anulování dokumentu.

Svůj návrh usnesení už představila vládní KDU-ČSL. Sněmovna by měla mimo jiné podpořit zvýšení úhrad za vytěžené nerosty a jejich zpracování v Česku. Poslanci by podle návrhu také uložili vládě změnit horní zákon tak, aby stát mohl určit strategické suroviny, u nichž by licence na těžbu náležela výhradně státu. Soukromé firmy by mohly pro stát tyto suroviny jen těžit za úplatu.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš viní ČSSD v souvislosti s memorandem z krádeže a operuje částkou dva biliony korun. Lithium by podle něho měla těžit státní firma. Sociální demokraté tvrdí, že memorandum posiluje pozici státu. Poukazují na to, že souhlas s průzkumem ložisek na Cínovci prodloužilo firmě Geomet vlastněné EMH ministerstvo životního prostředí vedené Richardem Brabcem (ANO). Brabec namítá, že licenci neprojednával a že ji prodloužil v souladu se zákonem místně příslušný úředník.

ČSSD také tvrdí, že Babiš se tvrzeními kolem lithia snaží zakrýt vlastní kauzy. Policie ho začala v uplynulých dnech začala stíhat v případu dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. Ve čtvrtek slovenský ústavní soud zrušil verdikty nižších soudů, podle nichž ho komunistická Státní bezpečnost (StB) vedla ve svých svazcích neoprávněně.