Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Českém Švýcarsku kvasí lahodný nápoj, je ze sudetských odrůd jablek

Jablka, ilustrační foto.
Jablka, ilustrační foto.
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Rumburk - Ze starých sudetských odrůd jablek vzniká v Českém Švýcarsku originální cidre. Stoprocentně přírodní produkt začali řemeslně vyrábět jako koníček dva původní pivaři. V nabídce má firma lahvičky o objemu 330 mililitrů. Cidre není filtrovaný ani pasterizovaný, a jak říkají výrobci, je drsný jako krajina, odkud pochází.

Produkt nazvaný BB cidre získal nyní označení regionální výrobek Českého Švýcarska. "Deset let jsem moštoval u sebe na zahradě. Při jedné návštěvě se mě kamarád Francouz zeptal, proč nevyrábím cidre," řekl ČTK Pavel Brabec, který založil na jaře 2016 firmu s Radimem Burkoněm.

Vše začalo experimentem s dvěma demižony moštu. "Na které jsem úplně zapomněl a po třech měsících byl v jednom výborný jablečný ocet a z druhého byl cítit dobrý alkohol," uvedl Brabec.

Cidre, jehož popularita v Česku každým rokem stoupá, se vyrábí výhradně z jablek. "Nelze však použít jablka konzumní, která jsou sladká. Potřebujete staré odrůdy, které mají široké spektrum vůní a chutí. Ideální je namixovat až desítky druhů jablek, aby vznikl dobrý cidre," uvedl Burkoň.

Ve Šluknovském výběžku je právě těchto původních odrůd jablek dostatek. Nejprve je pánové česali na volných plochách sami, teď už mají své dodavatele. "První rok jsme vyrobili 1100 litrů, následující rok 11.000 litrů," uvedl Burkoň.

Jablka se omyjí, nadrtí a šťáva ručně vylisuje, pak se stočí do tanků, kde kvasí. "Průběžně kvasící mošt přetáčíme, abychom ho zbavili kalů a zpomalili fermentaci. Když kvašení ustává a cidre je vyčištěný, přetočíme ho naposledy," uvedl Burkoň. "Po ustálení ho ručně stáčíme do lahví a necháváme v nich dozrávat," řekl Brabec. Nejkratší proces trvá od podzimu do jara. První cidre z jablek moštovaných na podzim lze poprvé ochutnat zhruba v dubnu následujícího roku.

Cidre obsahuje vysoké množství antioxidantů. "Jeho pravidelné pití tak přispívá k upevnění zdraví a opít se po něm lze poměrně příjemně. Nepoužíváme siřičitany, je bez alergenů," vyzdvihl Burkoň.

Témata:  nápoje ovoce Ústecký kraj

Související

Aktuálně se děje

4. srpna 2025 12:52

Tragická letecká nehoda na Mallorce. Dva mrtví, pilot prováděl akrobacii

Tragická letecká nehoda se o víkendu stala u turisty vyhledávaného španělského ostrova Mallorca. Malé letadlo spadlo do moře, nepřežili pilot a jeho nezletilý syn. O případu informoval web Majorca Daily Bulletin

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Pendolino, ilustrační fotografie.

Pendolino na nové trase. České dráhy očekávají, že padne rekord

České dráhy od konce srpna nasadí denně na jeden pár vlaků Jižní expres vysokorychlostní jednotku Pendolino. Nasazení na koridoru mezi Prahou a Českými Budějovicemi umožní nejen zkrácení jízdní doby pro cesty do a z jihočeské metropole, ale také bude znamenat pokoření dosavadního maximálního rychlostního limitu na tuzemské železnici v rámci pravidelného vlakového provozu. Na modernizovaných traťových úsecích se totiž počítá s tím, že Pendolino pojede rychleji než 160 km/h, což je dosavadní traťové maximum v České republice.