Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Snímek Český Alláh vyhrál na slovenském festivalu

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Bratislava - Dokumentární snímek Český Alláh získal na 18. ročníku slovenského festivalu Jeden svět cenu za nejlepší slovenský dokument. Film režisérky Zuzany Piussi mapuje názory a postoje české společnosti v letech 2015 a 2016 k uprchlické krizi.

"Ačkoliv platí, že se režisérka v dokumentu zabývá Českem, její film je do jisté míry i zrcadlem nás samých. Porota přitom zvláště ocenila především prolínání aktuální kulturně-politického tématu paralelně s intimním pohledem na krizi ve vztahu," uvedl za pořadatele festivalu informoval Peter Ivanič.

V kategorii slovenský dokument se na mezinárodním festivalu dokumentárních snímků Jeden svět ucházelo o ocenění celkem pět snímků.

"Cena mě velmi potěšila, protože za film Český Alláh jsem si odnesla asi nejvíce kritiky a nenávisti. Asi je to tím, že film není 'sluníčkářský' ani antiislamistický, žádnou skupinu jsem nepotěšila. Film ukazuje zevnitř, jak se řídí strach z uprchlíků, které nemáme," uvedla Piussi.

Témata:  kultura Slovensko uprchlíci

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy