reklama

Před soudem dnes vypovídal Michal Mošna, který byl v neprůstřelné vestě a k soudu ho doprovodila plně ozbrojená vězeňská služba. Mošna je jedním z klíčových svědků, na jejichž výpovědi žaloba stojí. Čtveřice obžalovaných od začátku vinu odmítá.

Pravdivost Mošnovy výpovědi, dnes sami žalovaní i jejich advokáti zpochybňovali. Několikrát upozorňovali na nesrovnalosti v jeho výpovědi. "Jsem už dlouho ve vězení, špatně se vyjadřuju," vysvětloval rozpory soudu Mošna.

Z vraždy Říhy jsou obžalovaní Robert Šulc, Pavel Malý a Vladimír Stratil, hrozí jim až 15 let vězení. Podle spisu unesli v roce 2003 Říhu z jeho domu ve Zloníně u Prahy a odvezli ho do penzionu v Josefově Dole na Jablonecku. Tam ho podle obžaloby brutálně mučili, aby jim prozradil, kde jsou ukryté peníze z vytunelované kampeličky. "Pálili ho letlampou a vrtali mu kolena vrtačkou," řekl již dříve u soudu jiný ze svědků. Nakonec ho podle něj zabili.

Říha byl za vytunelovaní kampeličky pravomocně odsouzen v lednu 2004 k 11 letům vězení. Bývalému generálnímu řediteli kampeličky Petru Bubeníčkovi uložil soud devět let vězení. Podle soudů se oba dopustili podvodu, kterým připravili 2930 členů záložny o 276 milionů Kč. Říha ale už v dubnu 2003 po propuštění z vazby zmizel. Podle jednoho ze svědků byl Říha v kampeličce jen nastrčeným "bílým koněm".