Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bělobrádek si došlápne na iGoogle a Facebook? Prý jsou hrozbou pro demokracii

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Podle vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka musí internetové společnosti jako Google a Facebook podléhat stejným pravidlům jako ostatní média, musí odvádět v tuzemsku daně a musí respektovat ochranu autorských práv.

"Aby mohl efektivně fungovat trh médií, musejí na něm platit rovné podmínky, což dnes neplatí a hrozí monopol internetových gigantů," řekl Bělobrádek.

Internetové firmy podle něj nemusejí dodržovat český tiskový zákon, nemusejí v Česku platit daně ani jim nehrozí soudní postih za zveřejnění pomluvy. "Porušují autorská práva, vyhledávají a zveřejňují informace, které někdo vytvořil, které přebírají od médií, aniž by jim za to platily," řekl.

Nerovné postavení klasických médií a internetových gigantů podle Bělobrádka ohrožuje demokracii, která nemůže bez svobodných médií fungovat. "Je nám jasné, že společnost, v níž by lež začala vítězit nad pravdou, není svobodná a lidé se u voleb nerozhodují na základě pravdivých a úplných informací a naopak mohou podléhat strachu a manipulacím," řekl.

Podle Bělobrádka je třeba nastavit spravedlivé podmínky na mediálním trhu. Za nejvhodnější považuje prosazení těchto pravidel na evropské úrovni.

O zavedení nových pravidel by podle lidoveckého předsedy měli usilovat příslušní čeští ministři v rámci ministerských rad EU, otázku by mohl nadnést i premiér na evropské summitu.

Témata:  Pavel Bělobrádek Google Facebook

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy