reklama

Na dalších místech se umístila chlapecká jména Jakub a Matyáš a z dívčích jmen obsadila druhou a třetí příčku Tereza a Anna.

Jména Jan a Jakub se na prvních příčkách statistiky objevují pravidelně, naopak Matyáš na třetím místě je novinkou. Nahradil jméno Tomáš, které se na tomto místě drželo od roku 1999 a v lednu 2017 klesl až na sedmou příčku. Čtvrté místo v četnosti patří jménu Filip a páté jménu Lukáš.

V dívčích jménech vede Eliška už od ledna 2015, i předtím se objevovala mezi nejčastějšími jmény. Předtím bylo nejoblíbenějším dívčím jménem Tereza a v roce 2014 Anna, která je nyní na třetí příčce. Po ní následuje Adéla a na pátém místě Viktorie, což je takto vysoko v žebříčku vůbec poprvé.

Velmi často se také objevuje dívčí jméno Ema nebo Emma. "Pokud bychom tato dvě jména dali dohromady, skončily by na druhém místě," řekl Tomáš Chrámecký z ČSÚ. Dodal ale, že statistici počítají každou variantu zvlášť.

Narodili se ale například také chlapci, které rodiče pojmenovali Bonifác, Bruno, César nebo Zlatan. Děvčata zase získala jména jako Angelika, Scarlett nebo třeba Frída.

Chrástecký zmínil, že dříve oblíbená tradiční jména jsou na ústupu. "Nejhůř letošní ročník dopadl pro Václava, který z první dvacítky vypadl," řekl. Marie se propadla na 20. místo, o rok dříve byla desátá.