Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po pěti hodinách poslanci schválili program schůze k lithiu

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Po pěti hodinách jednání schválili poslanci program dnešní mimořádné schůze k těžbě lithia. Ta byla svolána z popudu opoziční KSČM. Spor se vede kvůli memorandu, které podepsal s australskou těžařskou firmou ministr průmyslu o obchodu Jiří Havlíček (ČSSD).

Nyní mohou u řečnického pultu promluvit i řadoví poslanci bez přednostního práva, v uplynulých hodinách vystupovali jen řečníci s přednostními právy, například premiér, ministři nebo předsedové klubů a stran. Do debaty bylo řádně přihlášeno 12 poslanců. Ze 129 přítomných poslanců jich bylo pro schůzi 125, tři byli proti.

Poslanci budou moci na závěr schůze hlasovat o usneseních. Návrhy, na něj už předložily KDU-ČSL, TOP 09 a KSČM. Například komunisté navrhují kromě jiného, aby těžba některých kovů byla v rukou státu a nakládat s nimi mohly jen firmy, které vlastní stát, kraje nebo obce.

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura představil podobný návrh. Těžit podle něj má státní podnik a zisk musí zůstat ve státním rozpočtu, na Česko by muselo být vázáno i zpracování lithia. Okamura soudí, že právo na kov získala malá skupina spekulantů a odpovědnost nese celá vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL, promrhala podle něho miliardy. Stát ovšem ztratil možnost o lithiu rozhodovat podle Okamury už za kabinetu ODS a TOP 09.

Debata se až dosud nesla v duchu konfliktu zejména mezi vládními ČSSD a hnutím ANO. Předseda ANO Andrej Babiš ve Sněmovně prohlásil, že lithium je další kšeft sociální demokracie. Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) nařkl z toho, že za svého politického působení způsobil miliardové škody. Sociální demokraté v předchozích vystoupeních kauzu kolem těžby lithia označili za vykonstruovanou a umělou a za útok vedený hnutím ANO a KSČM.

Sociální demokraté mluví o posílení pozice státu, Okamura naopak o „náběhu na podvod a tunel století". TOP 09 označila tyto spory za předvolební hysterii, občanští demokraté označili dnešní mimořádné jednání poslanců za neobvyklý předvolební mítink.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Hnutí ANO ODS lithium Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy