reklama

Občanští demokraté označili dnešní mimořádné jednání poslanců za neobvyklý předvolební mítink. „Jsme na netradičním předvolebním mítinku. Nevím, jak nám to Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran rozúčtuje," řekl před poslanci předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Hádky vyvolalo memorandum, které podepsal s australskou těžební firmou European Metals Holdings (EMH) ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Zástupci ANO dokument označují za další kšeft sociální demokracie. ČSSD mluví o útoku od ANO a komunistů, ANO chce podle nich zakrýt kauzy předsedy Andreje Babiše.

„Je to odpovědnost všech tří vládních stran," řekl k lithiu předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Vláda podle něho selhala při ochraně ekonomických zájmů státu v surovinové politice a jedno ministerstvo obviňuje druhé z toho, které za to může víc.

Nynější vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL podle Stanjury snížila poplatky za těžbu lithia 15krát, zajímala by ho prý tehdejší stanoviska ministerstev k tomuto návrhu. „Neslyšel jsem nic o skandálu a o loupeži za bílého dne," prohlásil s odkazem na dřívější slova Babiše.

Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek při sněmovní diskusi pogratuloval ANO a Babišovi, že se svým postupem zařadili mezi standardní politické strany, na něž útočili. Bartošek také řekl, že morálku nyní káže trestně stíhaný člověk. Komunistům, kteří mimořádnou sněmovní schůzi k lithiu vyvolali, vzkázal, že jejich ideologická předchůdkyně umožnila ukrást zásoby uranu do tehdejšího Sovětského svazu.

Kalousek na oplátku lidovcům připomněl, že ve vládě čtyři roky seděli také. Opřel se i do Babiše a jeho projevu. „Aby nás tady moralizoval i komunistický fízl a kriminálník, kterému hrozí i deset let, tak to jsem tady, prosím pěkně, ještě nezažil," dodal.