Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladí lékaři volají po reformě vzdělávání, sepsali pro vládu Desatero

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Vzdělávání mladých lékařů se musí stát pro nemocnice prioritou a jeho financování musí být zajištěno ze státního rozpočtu. Požaduje to spolek Mladí lékaři, který vyzval vládu, aby se zabývala komplexní reformou vzdělávání mladých lékařů a zajistila na ni peníze.

 Cílem je zastavit odchody zdravotníků. Zákon o specializačním vzdělávání lékařů schválila vláda a jednají o něm poslanci.

Z lékařských fakult ročně vychází tisícovka lékařů, z nich pětina vůbec do českého zdravotnictví nenastupuje. Podle nejnovějšího průzkumu organizace HealthCare Institute se situace vyostřuje, pracovat po studiu v cizině chce už 28 procent mediků. Důvodem jsou vyšší platy, získání zkušeností a možnost studia cizího jazyka. Lékaře vyhání do ciziny také složitý systém specializačního vzdělávání v ČR.

Spolek Mladí lékaři zastupuje zhruba tisícovku lidí, z nich třetina jsou členové a dvě třetiny sympatizanti. Předseda spolku Jiří Šedo ČTK řekl, že o reformě vzdělávání jednali Mladí lékaři na ministerstvu opakovaně. Kroky navržené Němečkem považují za nedostatečné, shrnuli proto svoji vizi funkčního modelu předatestační přípravy v Desateru námětů pro kvalitnější vzdělávání lékařů. Návrh zaslali ministerstvu a poskytli ČTK.

Spolek připomíná, že většina finanční zátěže spojené se školením mladých lékařů nyní leží na nemocnicích. Stát by podle Mladých lékařů měl hradit nemocnicím náklady na vzdělávání lékařů jako v ostatních vyspělých zemích. Za to by měl požadovat kvalitní přípravu dostatečného počtu specialistů.

Hlavně menší zařízení nejsou podle Mladých lékařů nyní schopna lékařům zajistit, aby mohli splnit všechny povinnosti předatestační přípravy, tedy období většinou pěti let od nástupu do zaměstnání, kdy se zaučují ve vybraném oboru a získávají praktické dovednosti a zkušenosti. Pak skládají atestační zkoušku a mohou jako specialisté v daném oboru samostatně léčit.

 

Témata:  zdravotnictví lékaři vláda

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy