reklama

„Už dlouho jsem si přál informační web s historií světového a českého komunismu pro děti, a to z důvodu inklinace určitého procenta mladých lidí ke krajním politickým subjektům. Dávám spojnici mezi komunisty a fašisty, tak jak je to koneckonců naznačeno v ústavě České republiky. Naše země se doposud nevyrovnala s minulostí komunistické diktatury vedené ruskou a dříve sovětskou tajnou službou,“ popisuje vznik edukativního webu David Koller.

Na adrese www.90000000.cz lidé najdou hlavní představitele komunistických režimů od jejich počátku do konce dvacátého století. Web kromě toho zpracovává i konkrétní příběhy dětí, které režim poznamenal. Obrázky doprovázejí texty napsané neformálním jazykem, aby byly lépe srozumitelné zejména žákům na druhém stupni základních škol. Jejich autorem je historik Jan Hanzlík, někdejší spolupracovník Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu či šéfredaktor historické revue Paměť a dějiny vydávané Ústavem pro studium totalitních režimů ČR. Skutečné příběhy konkrétních dětí sepsal Petr Marek z iniciativy Bez komunistů.cz.

Podle hudebníka je třeba dětem říci, co komunismus napáchal. „Myslím si, že naše mládež by měla mít dostatek informací, aby věděla, co komunismus je, kolik neštěstí přinesl, kdo komunistou byl a většinou zůstal, a co vše mají tito lidé na svědomí. Když vidím, jak komunisti rozeštvávají lidi proti svobodné Evropě, proti Schengenu, proti členství v NATO, jak podporují vyzbrojování jedinců, utvrzuje mě to, že se komunistickým individuím musíme stále aktivně bránit,“ vysvětluje Koller. Věří prý, že jeho projekt by mohl mladým lidem odpovědět na některé otázky z historie.

Web je zpracovaný jako symbolická řeka teroru napájená krví milionů zavražděných ve jménu komunistické ideologie. Začíná u Karla Marxe a končí v současnosti u Vladimira Putina a jeho vazby na českou politiku. Kromě medailonů jednotlivých postav spojených s komunismem mohou studenti klikat i na pojmy jako cenzura, důvěrník, kandidát spolupráce, agent, gulag, koncentrák, lágr, hranice, pohraniční stráž, kulak, kolektivizace, perzekuce nebo třeba třídní nepřítel.

„Web www.90000000.cz je zároveň i připomenutím 90 milionů zavražděných otců, matek a dětí ze všech 15 zemí, kde komunisté experimentovali se životy svých spoluobčanů,“ uzavírá Koller.

Web se tvrdě naváží také do Zemana, Klause či Babiše

U roku 2020 je na ose možné najít také současné české politiky – například zástupce KSČM Vojtěcha Filipa nebo Miroslava Grebeníčka. Vedle nich je možné najít také medailonky Václava Klause, Miloše Zemana či Andreje Babiše.

„Andrejko je klasický synek z lepší bolševické rodiny…  Právě díky bohatým kontaktům na StB a komunisty se Babišovi podařilo vybudovat impérium, které v Čechách nemá obdoby,” píše se například pod heslem Andrej Babiš.

„Zajímavé je, že Babišovo chování pod tlakem připomíná žáka šesté třídy, kterému spolužák (řekněme, že se jmenuje Kalousek) zasedl jeho oblíbené místo v jídelně a on si teď stěžuje učitelce. Jakmile musí čelit nepříjemné pravdě nebo jinému názoru, mění se tenhle usměvavý muž v hysterického ufňukánka, který svádí vinu za vlastní hříchy na kohokoli, kdo se namane. Každý psycholog vám řekne, že takové chování je znamením nedospělého jedince, bohužel si to řada lidí neuvědomuje a je ochotna ho volit, i když existuje řada důkazů o tom, že Babiš je přímým ohrožením demokracie v zemi.”

Ani portrét Zemana není příliš lichotivý. „Nikdo z nás nevidí Miloši Zemanovi do hlavy (a spousta z nás má občas pocit, že si tam už nevidí ani on sám skrz neprůhlednou vrstvu alkoholu), jeho kroky ale hovoří za něj. Jeho hlavní poradce, pan Nejedlý, je prokazatelně placen ruskými penězi. Jeho mluvčí se učil novinářskému řemeslu v komunistických Haló novinách a na jeho projevu je to hodně znát. Jeho kancléř nedostal tzv. bezpečnostní prověrku, což v praxi znamená, že by mohl být státu nebezpečný. Zemanovi to ale nevadí. Nejde mu totiž o prospěch tohoto státu,” píší autoři webu.

„Zeman je alkoholik, člověk bez svědomí, ale ostřílený politik. A na sklonku života i poslušná loutka. O jeho duševní svěžesti se dá s úspěchem pochybovat, ve skutečnosti je nejspíš do značné míry šikovně manipulován svým okolím, které se skrze něj rozhodlo upevnit svůj vliv a majetek. Umožnili Zemanovi naplnit své ambice a stát se prezidentem… Zeman otevřel žumpu, sám se v ní vykoupal a dělá všechno pro to, abychom výkaly smrděli my všichni,” píše se v Zemanově medailonku.

Poslední medailonek je věnován ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi. „Putin je současný ruský prezident a bývalý důstojník KGB, což byla sovětská politická policie, jejímž jediným úkolem bylo bránit komunismus a likvidovat ty, kteří si ho nepřáli. Myslí jako komunista a jedná jako komunista,” píše se na webu.