Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brněnské zastupitelstvo funguje i bez lidovců

Brno
Brno
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Zastupitelstvo Brna dnes schválilo všechny důležité body navzdory tomu, že tři lidovci v pondělí složili své funkce v radě a jejich odchodem fakticky ztratila bývalá koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strana zelených většinu v zastupitelstvu. Zastupitelé hlasovali o rozdělení peněz městským částem, na opravy škol nebo dotace na sport mládeže.

Lidovci však nechtěli schválit program. "Vedla nás k tomu snaha vyslat primátorovi města (Petru Vokřálovi) další signál, že je nezbytné konstruktivně jednat o nové koalici, která bude mít dostatečný počet hlasů a nebude se třást, jestli pro ten či onen bod najde podporu. Dokud totiž hnutí ANO nemusí, není v jednání příliš vstřícné a nikam nespěchá," řekla ČTK bývalá primátorova náměstkyně Klára Liptáková (KDU-ČSL), která po schválení programu z jednání odešla.

Na programu přitom bylo schvalování dotací na opravy škol nebo do sportu, což až do pondělí spadalo do její gesce. Podle Liptákové by v případě neschválení programu musel primátor jednat o nalezení nové koalice. "Zastupitelstvo by mohl svolat klidně za týden, takže by se o bodech hlasovalo o týden později," řekla Liptáková.

Zastupitelstvo ale program schválilo díky hlasu Rychnovského. "Nemůžeme politikařit a dělat obstrukce. Zastupitelé jsou zodpovědní za chod města," řekl Rychnovský. Dodal, že o svém rozhodnutí informoval lidovce den předem. Podle něj se část lidovců přiklání ke spolupráci s ČSSD, k níž se KDU-ČSL po rozpadu koalice zavázala, část z nich tíhne ke spolupráci s bývalou koalicí, protože dohoda s ČSSD nikam nevedla. K bývalé koalici se kloní i Rychnovský.

Liptáková však odmítá, že by KDU-ČSL od spolupráce s ČSSD odstoupila. "Musíme nyní projednat v klubu, co dál. My jsme v klubu hlasovali pro nepodporu programu a jeden náš člen se od toho odtrhl. Uvidíme, jestli z toho budou důsledky, to je otázka na orgány strany," dodala Liptáková.

Témata:  Brno KDU-ČSL

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy