Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nova dnes večer může odvysílat duel Babiše a Zaorálka, stížnost Pirátů soud smetl ze stolu

Lubomír Zaorálek /ČSSD, Andrej Babiš /ANO/ a Bohuslav Sobotka /ČSSD/.
Lubomír Zaorálek /ČSSD, Andrej Babiš /ANO/ a Bohuslav Sobotka /ČSSD/.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Městský soud v Praze zamítl žalobu Pirátů, TV Nova tak dnes večer může odvysílat předvolební duel lídrů ČSSD Lubomíra Zaorálka a ANO Andreje Babiše.

Piráti chtěli, aby soud Nově uložil odvysílání duelu zdržet do doby, než o věci rozhodne Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Radě měl soud nakázat, aby s Novou zahájila řízení a vyzvala ji ke zjednání nápravy. Pokud by to soukromá stanice neučinila, má to RRTV projednat jako přestupek.

Soud dospěl k závěru, že žaloba je nedůvodná. Předsedkyně senátu Karla Cháberová vysvětlila, že Piráti podali k RRTV podnět k zahájení správního řízení, které však zatím nezačalo.

Soud proto nemůže vydat předběžné opatření, které by dnešnímu vysílání pořadu zamezilo a zároveň soud nemůže radě přikázat, aby s Novou zahájila přestupkové řízení. "Lze přisvědčit tomu, že rada má pravomoc rozhodovat až poté, kdy je program odvysílán," zdůraznila Cháberová.

Nova se proti obviněním z porušování zákona už dříve ohradila. Duel dvou nejvážnějších kandidátů na premiéra je podle ní běžnou praxí západních televizních stanic. "Vítáme rozhodnutí soudu. Soud potvrdil stanovisko RRTV, že nemá pravomoc předem zakázat vysílání pořadu, protože by se jednalo o nepřípustnou protiústavní cenzuru," uvedl v tiskové zprávě ředitel zpravodajství skupiny Nova Kamil Houska.

RRTV tvrdí, že zahájit správní řízení s Novou není možné. Argumentuje tím, že rada monitoruje a analyzuje odvysílané pořady a nemá žádnou oporu v zákoně k tomu, aby "preventivně" spustila řízení kvůli pořadu, který by si například předem vybrala z televizního programu.

Témata:  TV Nova Andrej Babiš Lubomír Zaorálek Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy