Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předseda Pirátů Bartoš chce získat deset procent

Ivan Bartoš
Ivan Bartoš
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha – Šéf Pirátů Ivan Bartoš letošní volby do Poslanecké sněmovny považuje za zlomové. Dnes zopakoval, že jeho cílem je získat ve volbách aspoň deset procent hlasů. Očekává také vyšší volební účast. 

Na pražské kandidátce podpořil pomocí preferenčních hlasů především ženy, řekl poté, co odevzdal hlas na základní škole v Sázavské ulici v Praze. Sám Bartoš kandiduje jako lídr Pirátů ve Středočeském kraji.

„Doba je zjitřená, takže by volební účast mohla být opravdu vyšší, ale netroufám si odhadovat, jestli to bude třeba 70 procent," řekl Bartoš. Před čtyřmi roky přišlo k volbám 59,5 procenta oprávněných voličů. Předseda Pirátů upozornil, že asi třetina voličů jeho strany se dřívějších voleb nezúčastnila, protože neměla na politické scéně vhodnou liberální alternativu. Teď by prý tito lidé mohli volit právě Piráty.

Pirátská strana má pro případ úspěchu ve sněmovních volbách už připravené některé legislativní návrhy. Bartoš ČTK již dříve řekl, že Piráti chtějí prosadit novelu zákonů o svobodném přístupu k informacím a o registru smluv nebo provést revizi elektronické evidence tržeb (EET). Chtějí také usilovat o transparentnější legislativní proces v Parlamentu nebo o snížení pětiprocentního prahu pro vstup do Sněmovny.

Stranu zakládal před osmi lety se skupinou nadšenců, připomněl s tím, že jde o jedinou stranu v České republice, která vznikla „odspodu". "Za těch osm let jsme se dostali do tohoto momentu, kdy máme lidi v Senátu, v krajích, v obecních zastupitelstvech, v opozici v Praze a po této dlouhé kampani to vypadá podle průzkumů a ohlasů, že Piráti do Poslanecké sněmovny opravdu vstoupí," dodal Bartoš. Upozornil ale, že nic ještě není jisté.

Témata:  Ivan Bartoš Česká pirátská strana volby volby 2017

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy