Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KSČM dostala tvrdou ránu. Vylučujeme koalici s ANO, trvá na svém Filip

Památník rudoarmějců v Praze na Olšanských hřbitovech. Připomnělo si zde konec války zhruba 300 stoupenců komunistů.
Památník rudoarmějců v Praze na Olšanských hřbitovech. Připomnělo si zde konec války zhruba 300 stoupenců komunistů.
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Komunisté, kteří patří k poraženým ve volbách do Sněmovny, i nadále považují koalici s hnutím ANO za téměř vyloučenou, protože programy obou stran jsou příliš rozdílné.

KSČM s volebním výsledkem 7,8 procenta ztratila pozici třetí nejsilnější strany. "Je zřejmé, že KSČM v těchto volbách neuspěla tak, jak jsme si přáli. Nálady ve společnosti vytěžily jiné subjekty," uvedl předseda strany Vojtěch Filip. V povolebních jednáních se podle něj komunisté nebudou bránit jednání s žádnými stranami, účast v koalici s hnutím ANO však považuje za krajně nepravděpodobnou kvůli programovým rozdílům.

Případné důsledky volebního neúspěchu strana vyvodí v dalších dnech a týdnech. "Provedeme hlubokou, podrobnou analýzu tohoto výsledku, která bude sloužit ke zhodnocení voleb a politické scény," uvedl Filip.

Dodal, že v pondělí zasednou krajské a okresní výbory, které mohou navrhovat případné personální změny. "Nechceme se unáhlit, ale také to nechceme přejít," dodal předseda.

Strana podle předsedy nepřišla o tvrdé jádro voličů, kteří se rozhodují podle programu. Ztratila však část těch, kteří brali volbu KSČM jako protest proti stávajícímu establishmentu. Podle místopředsedy strany Jiřího Dolejše se z těchto voleb téměř vytratil souboj idejí.

Témata:  volby 2017 Vojtěch Filip Jiří Dolejš KSČM

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy