Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koalice lidovců a STAN by u voleb získala 22 mandátů

Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Kdyby KDU-ČSL kandidovala do Sněmovny v koalici se Starosty a nezávislými, jak obě strany původně zvažovaly, získala by tato koalice podle výpočtu ČTK 22 mandátů.

Ze spolupráce však sešlo, obě strany kandidovaly samostatně a v součtu tak nyní mají jen 16 mandátů. Dvoučlenná koalice by musela získat alespoň deset procent hlasů. V součtu oba politické subjekty při samostatné kandidatuře získaly 10,98 procenta hlasů.

Lidovci však v červenci ustoupili od už dohodnuté koalice se STAN a Starostům nabídli, ať vstoupí na kandidátky KDU-ČSL. Pro vstup do Sněmovny by tak stačilo pět namísto deseti procent hlasů. Starostové však trvali na rovnocenném partnerství a návrh odmítli.

Kdyby do Sněmovny vstoupila koalice KDU-ČSL a STAN se 22 mandáty, změnily by se počty mandátů u dalších politických stran. Například hnutí ANO by mělo místo 78 jen 75 mandátů, ODS by měla 23 poslanců místo 25 křesel.

Témata:  KDU-ČSL Starostové a nezávislí volby volby 2017

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Čeští hokejisté zdolali na úvod MS Finy 1:0 po nájezdech, rozhodl Kaše

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.