Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další osud Bělobrádka jako šéfa lidovců? Na konferenci dá svou funkci k dispozici

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brno/Praha - Pavel Bělobrádek na páteční celostátní konferenci nabídne k dispozici funkci.Podle poslance KDU-ČSL Jiřího Miholy to ale neznamená, že šéf lidovců pro neúspěchu ve volbách odstoupí. Nově zvolený poslanec Stanislav Juránek navrhne mimořádný sjezd KDU-ČSL.

Lidovci získali ve volbách 5,8 procenta hlasů. Před čtyřmi lety měli podporu 6,88 procenta. Bělobrádek před volbami řekl, že v případě horšího výsledku zváží rezignaci.

"Na celostátní konferenci, která je takovým sjezdem předsednictva, nabídne funkci k dispozici. Neznamená to ale, že odstoupí. Zbytek řeknou straníci, nebo on sám," řekl Mihola. "Pan Mihola není můj mluvčí. Počkám si na jednání. Na vzkazy přes média nereflektuji," uvedl Bělobrádek.

Podle Miholy lidovci dobře splnili program. "Stojím si za tím, že jsme dobře fungovali ve vládě. Vidím problém především v mediálně stránce a v tom umět prodat to, co se skutečně odpracovalo," řekl Mihola. Členové se musejí vyjádřit k analýze a říct, jak výsledek a situaci vnímají, dodal.

Juránek dnes novinářům v Brně řekl, že sjezd by mohl být na jaře příštího roku. Lidovci měli sjezd letos v květnu, bývá jednou za dva roky. Na sjezdu by se mohlo řešit i vedení. "Nejsem pro to, aby předseda odstupoval. Pokud si řekne o důvěru, dám mu ji, ale do mimořádného sjezdu. Věci se musí řešit ne ze dne na den, když vzplane vlna, ale musí se řešit po úvaze," řekl Juránek.

Neřekl ani, zda by měla jít KDU-ČSL do koalice, nebo do opozice. "Zcela určitě bych ale neusiloval o to, abychom byli v koalici, pokud nebudeme osloveni," dodal Juránek. Předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš poslal všem uskupením, které se dostaly do Sněmovny, zprávu s žádostí o schůzku.

Jihomoravský lidovecký předseda Roman Celý řekl, že vedení strany pracovalo velmi tvrdě. "Co se týká eventuální obměny ve vedení, k tomu má sloužit svolaný sjezd," uvedl. Soudí, že lidovci v kampani oslovili tématy jen voličské jádro. Voliče také podle něho nezajímaly odpracované výsledky, ale záruky do budoucna, ač se často jednalo o jednoduché a nereálné sliby. "Jsem pro opoziční úlohu a ne pro koalici s ANO," řekl Celý.

Předseda krajského výboru KDU-ČSL na Vysočině Vít Kaňkovský bere volební výsledek jako prohru. Po změně stranického vedení nevolá, ale požaduje důkladný rozbor kampaně, přístupu k voličům i působení ve Sněmovně. "Nejdřív musíme situaci podrobně rozebrat a až pak se bavit o případných personálních změnách," řekl Kaňkovský. Ani člen předsednictva středočeských lidovců Daniel Průša by celostátní vedení neměnil.

Osobní odpovědnost od vedení KDU-ČSL nežádá ani moravskoslezský předseda Jiří Carbol. "Výsledek voleb nepovažuji za debakl, je to ale neúspěch a musíme hledat důvody, proč se tak stalo a vyřešit si to. Že jsme přišli v rámci republiky o čtyři mandáty je pro nás samozřejmě špatné a musíme to zanalyzovat, ale nebudu volat po hlavě předsedy," uvedl Carbol. Ani on nepodporuje případnou účast lidovců v koalici s vítězným hnutím ANO.

Nějaké rychle změny ve stranickém vedení nepokládá za nutné místopředseda krajského výboru KDU-ČSL a volební lídr lidovců v Plzeňském kraji Stanislav Antoš. "Myslím, že celostátní politika dostala a ještě dostane tolik otřesů, že bych varoval před nějakými unáhlenými násilnými změnami tam, kde nebyl třeba úspěch takový, jak se očekávalo," soudí. Také krajský předseda lidovců v Libereckém kraji Václav Nosek si myslí, že je potřeba nejprve zpracovat rozbor než situaci unáhleně řešit.

Témata:  KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Aktuálně se děje

9. května 2024 9:59

Vyjádření Bidena o zastavení dodávek zbraní považuje Izrael za zklamání

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy