Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bělobrádek je připravený odejít do opozice

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - K povolebnímu jednání se dnes večer sešli zástupci hnutí ANO a KDU-ČSL. Na schůzce, která by měla trvat zhruba hodinu a půl, by měli diskutovat zejména o uspořádání Sněmovny. 

Lidovci před jednáním zopakovali, že by případnou nabídku na vznik vládní koalice s ANO odmítli, chtějí jít do opozice. „Očekávám, že se dozvíme představu hnutí ANO, jak by mělo vypadat vedení Sněmovny a jak by se mělo postupovat při formování a obsazování výborů," řekl novinářům při příchodu na jednání předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Předseda ANO Andrej Babiš potvrdil, že se s lidovci bude bavit o uspořádání ve Sněmovně. „Jsou to první jednání, uvidíme, jaké jsou názory na jednání Sněmovny, jednací řád, uspořádání sněmovny, počet členů ve výborech," uvedl. Zástupci hnutí se ale podle něj chtějí zeptat partnerů i na to, jak by podle jejich představ měla vypadat vláda.

S vládním angažmá však lidovci nepočítají. Bělobrádek už uvedl, že KDU-ČSL předpokládá, že půjde do opozice. Připojil se k němu i místopředseda strany Jan Bartošek, který chce tento názor prosazovat i na páteční celostátní konferenci KDU-ČSL.

K návrhu ANO, aby byl budoucím předsedou Sněmovny dosavadní místopředseda Radek Vondráček, Bělobrádek řekl, že je to dobré jméno, bude ale záležet na tajném hlasování poslanců. Zopakoval tak, že by se podle něj neměl zvyšovat počet místopředsedů Sněmovny.

„Já si myslím, že skutečně je za hranicí racionality, aby bylo zachováno poměrné zastoupení a měl ho každý z klubů. Je spíše otázka dohody, jestli bude průchodné, aby některé strany měly takto vysoce postavenou ústavní funkci z důvodu jejich nepříliš kladného vztahu k demokracii jako celku," řekl.

Bartošek, který byl dosud místopředsedou Sněmovny, nicméně příliš nepočítá s tím, že by si tuto funkci lidovci s ohledem na výsledek voleb udrželi.

Zástupci ANO se později večer sejdou ještě s představiteli hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Lidovci podle Bartoška zatím další nabídky k jednání nedostali. S SPD ale Bartošek jednat nechce. „To mohu vyloučit, protože s extremisty a s fašisty nejednáme," dodal.

Témata:  Hnutí ANO KDU-ČSL Andrej Babiš Pavel Bělobrádek

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy