Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děti si z farmy přinesly kromě zážitku i salmonelu, nakaženo bylo 50 osob

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Liberec - Středočeští a liberečtí hygienici prošetřují hromadnou nákazu salmonelou, která postihla téměř 50 dětí ze dvou školek na farmě v Soběhrdech. Děti se vrátily z výletu s obrovskými bolestmi. Dvě dokonce skončily v nemocnici.

Děti z Mateřské školy ve Stráži nad Nisou podnikly výlet na farmu v Soběhrdech, domů se ale vracely s pořádnými bolestmi. Křeče v břiše, krvácivé průjmy nebo vysoké teploty - to jsou jen některé z vedlejších účinků požití nedostatečně tepelně upraveného jídla, které učitelky objednaly.

Šlo o kuřecí řízky a bramborovou kaši, kterou personál nejspíš vůbec neochutnal, protože učitelé po ochutnání jídlo ihned vrátili. Bylo nakyslé a dětem nechali přinést raději chleba.

Přesto se výletníci nákaze nevyhnuli. Podle hygieniků mělo 46 dětí a šest dospělých v těle salmonellu enteritidis, kterou mohlo obsahovat právě kuřecí maso. Vzorky nyní zkoumá Národní referenční laboratoř.

Kromě dětí ze Stráže nad Nisou měla nemoc propuknout i u další skupiny dětí z Vraného. Některé musely opakovaně navštívit pohotovost, dvě dokonce skončily v liberecké nemocnici.

Majitel farmy se už veřejně omluvil a firmě, která nákazu dětí způsobila, pravděpodobně vypoví smlouvu.

Témata:  salmonelóza děti

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy